Nijmeegse Vierdaagse gepaard met hitte en onweer

De Vierdaagse staat voor de deur en juist op het moment dat de wandelaars beginnen breekt een korte maar hete zomerperiode aan. Dinsdag stijgt het kwik in de omgeving van Nijmegen naar circa 28 graden en woensdag doen we daar nog een schepje bovenop. Het wordt dan zelfs 33 graden en in de stad is het nog een paar graden warmer! Bij dit alles is veel zonneschijn. Dat wordt dus voldoende drinken en goed insmeren. De hitte lijkt woensdagmiddag verdreven te worden door onweersbuien en ook donderdag en vrijdag worden buien verwacht.

In stedelijke gebieden ligt de temperatuur vaak een paar graden hoger dan op het platteland en dat zullen de vierdaagselopers voelen. Op de dag van Wijchen gaat namelijk een groot deel van het parcours door stedelijk gebied. Veel stadsthermometers zullen in de schaduw waarden van 35 graden aangeven en in de directe zon is het nog een paar graden warmer. De wandelaars krijgen dus flink wat hitte voor de kiezen.

Vroege starters lijken daarom de eerste twee wandeldagen in het voordeel. Dinsdag ligt de temperatuur in de vroege ochtend nog rond 20 graden en pas tegen de middag worden waarden van 25 graden bereikt. Woensdag stijgt het kwik wat rapper en zullen al een paar uur eerder zomerse waarden worden aangetikt.

Woensdagmiddag lijken onweersbuien de hitte te verdrijven. Hagel en zware windstoten zijn daarbij niet uit te sluiten. Ook de feestgangers op de Vierdaagsefeesten maken kans op een nat pak. In de avond en nacht blijft de kans op onweersbuien namelijk aanwezig.

Donderdag en vrijdag minder heet, wel buien

De laatste twee dagen zijn we nog niet van de buien af. Donderdag is de gehele dag kans op buien en daarbij is ook een klap onweer mogelijk. Tussen de buien door schijnt de zon geregeld en met circa 25 graden is het een stuk aangenamer. Wel is de luchtvochtigheid vrij hoog. Vrijdag is het met circa 23 graden prima wandelweer. Er is kans op een enkele bui, maar het grootste deel van de dag houden toeschouwers en wandelaars het tijdens de laatste loodjes droog.

Eerst nog een bewolkte dag

Vandaag hebben we te maken met veel bewolking en her en der komt een spat regen naar beneden. In de loop van de dag breekt het wolkendek langzaam open en zien we vooral in het noorden en uiterste zuiden de zon vaker. In het midden blijft het het langst bewolkt. Het wordt 22-24 graden en dat zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Morgen luiden we de nieuwe zomerse episode in met veel zonneschijn en wederom temperaturen van 22-24 graden. Hiermee is het prima zomerweer.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

We hebben al een hoop zomerhitte gehad, maar telkens worden nieuwe zomerperioden uit de zomerhoed getoverd. Morgen en woensdag kunnen …
Lees meer...

 

De zomer is tot nu toe 1,6 graden warmer dan normaal, zowel het gemiddelde maximum als het gemiddelde over alle …
Lees meer...