Eerste lentedag een feit!


Het is vandaag de eerste landelijke lentedag! Om 12:40 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 15,0 graden. In Eindhoven is het al 16,2 graden. Vanmiddag loopt de temperatuur verder op naar 16 graden in de Randstad en het noorden. In het midden en oosten wordt het 17 graden en in Noord-Brabant, Limburg en mogelijk ook de duingebieden van Zuid-Holland 18 of lokaal 19 graden. Aan de noordwestkust en op de Wadden is het met 12 graden wat koeler. Het is daarbij stralend weer met flink wat zon. Na vandaag is het lenteweer voorbij.

Op 31 oktober 2016 was het in De Bilt voor het laatst warmer dan 15 graden met 16,2 graden op de thermometer. Het zuiden van het land heeft in februari al maxima boven 15 graden gehad. Op 15 februari werd het in Maastricht 17,1 graden. Niet eerder was het op de huidige weerstations zo warm half februari. Ook afgelopen dagen was het in de zuidelijke helft van het land al een paar keer 15-17 graden, maar in De Bilt lukte dit (net) niet. Vorig jaar kwam de temperatuur in De Bilt pas op 3 april voor het eerst boven 15 graden.

Wat kun je zoal doen op een zonnige lentedag?

Komende dagen herfstachtig

Het lenteweer komt snel ten einde. Vanavond neemt de bewolking vanuit het westen toe en vannacht trekt een gebied met wat lichte regen over het land. Kouder dan 6-8 graden wordt het niet. Afgelopen nacht was het een stuk frisser met op de Veluwe zelfs een graadje vorst.

Morgen is het in de ochtend bewolkt met in het zuiden en oosten plaatselijk een beetje motregen. Vanuit het noordwesten wordt het droog en breekt af en toe de zon door. In de middag is het wisselend bewolkt met in het noordoosten een lichte bui. Met 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden is het niet meer zo warm. Daarbij staat een matige tot krachtige westenwind die het voor het gevoel nog een stuk frisser maakt.

Zaterdag wordt een grijze en onstuimige dag. In de ochtend regent het op veel plaatsen. In de middag neemt de neerslag af. In het westen zijn er ook droge perioden, maar in het binnenland blijft het wisselvallig. Het wordt 8 graden in het noordoosten, 11 in de centrale delen en plaatselijk 13 in het zuidwesten. De zuidwesten- tot westenwind is matig tot vrij krachtig en aan de kust is de wind krachtig tot hard.

Zondag blijft het wisselvallig met nog steeds veel wind. Er valt iets minder neerslag dan op zaterdag. Op sommige plaatsen kan even de zon doorbreken. De temperatuur valt een graadje hoger uit.

Voorlopig geen nieuwe lentedagen

Na het weekend is het licht wisselvallig met vrij veel wolkenvelden, dagelijks kans op wat regen en soms zon. Later in de week neemt de kans op regen af en laat de zon zich wat vaker zien. Maandag en dinsdag wordt het 11 tot 15 graden, in de tweede helft van de week liggen de maxima tussen 9 en 12 graden.

Minder pollen in de lucht

Door het mooie weer is de hoeveelheid pollen in de lucht de afgelopen dagen sterk toegenomen. Elzen en hazelaars staan in bloei en het matig allergeen pollen veroorzaakt bij sommige mensen klachten. Door de regen, lagere temperaturen en aantrekkende wind vanaf zee wordt de lucht vanaf morgen schoner. Hooikoortsklachten zullen hierdoor snel verminderen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Maandag gaat om 11:28 de astronomische lente van start, maar lenteachtig is het weerbeeld deze dag niet. Op de meeste …
Lees meer...

 

We mogen nog twee dagen genieten van aangenaam lenteweer. Vandaag start op sommige plekken bewolkt, maar vanmiddag is het lekker …
Lees meer...