Meer dan 1000 millimeter regen door Florence

Aan de kust van North en South Carolina is tot nu toe al 700-1200 mm regen gevallen en daar komt dit weekend op grote schaal 100-300 mm bij. In het grensgebied van North Carolina met South Carolina valt mogelijk zelfs 400-600 mm regen. Morgen begint Florence richting het noordwesten weg te trekken, maar aan de Amerikaanse oostkust blijven ook na het weekend hevige plensbuien actief. Pas dinsdag of woensdag wordt het droog. Het ANP meldt dat de storm inmiddels aan zeker vijf mensen het leven heeft gekost.

Florence is momenteel nog een zware storm, maar geen orkaan meer. Er worden gemiddelde windsnelheden gemeten van 90 km/uur met windstoten tot 110 km/uur. De kern van Florence ligt nu boven het kustgebied van South Carolina. Vanavond (lokale tijd) raakt het systeem zijn stormkracht kwijt, doordat het langzaam noordwestwaarts South Carolina intrekt. Zondag trekt de tropische depressie traag in de richting van Tennessee.

Na het weekend trekt Florence noordoostwaarts weg

Maandag komt er meer snelheid in de verplaatsing en wordt Kentucky aangedaan. Vervolgens zal het systeem afbuigen naar het noordoosten en met hoge snelheid richting de Atlantische Oceaan koersen. Woensdag liggen de restanten van Florence boven de oceaan ten oosten van de noordoostelijke staten van de VS.

Terwijl de kern van het lagedrukgebied met de restanten van Florence over het oosten van de VS rondtrekt blijft een front met hevige buien slepen langs de oostkust van de VS. Hierdoor kan het ook aan de kust van North en South Carolina nog natter worden en zal pas vanaf woensdag gestart kunnen worden met puinruimen.

Foto: EPA

Tags:

Tropische storm Helene trekt via de Azoren naar Ierland. Wat betekent dat voor de Britse Eilanden en voor het weer bij ons? Lees meer

Mangkhut heeft een ravage veroorzaakt op de Filipijnen en zet nu koers richting Hong Kong. De tyfoon blijft daarbij ongekend krachtig. Lees meer