Mangkhut trekt door naar Zuid-China

De kern van supertyfoon Mangkhut is inmiddels het noorden van de Filipijnen gepasseerd. Het systeem valt nu net niet meer in de zwaarste categorie. Desondanks is nog sprake van verwoestende windsnelheden van 210 km/uur met windstoten tot 260 km/uur. Komende dagen zet Mangkhut koers richting de zuidkust van China. Waarschijnlijk komt het systeem morgenavond (lokale tijd) ter hoogte van Hong Kong aan land. Daarna trekt Mangkhut verzwakkend verder richting Noord-Vietnam.

Bij het aan land gaan aan de zuidkust van China is het systeem nog even zwaar als nu. Dat betekent gemiddelde windsnelheden van 210 km/uur met uitschieters tot 260 km/uur. De wind kan zeer veel schade aanrichten. De wind stuwt een enorme stormvloed de Zhujiang rivierdelta ten westen van Hong Kong in. Er worden golven tot circa 10 meter hoog verwacht. Door stormvloed kunnen grote gebieden aan de zuidkust van China overstromen. Daarnaast valt op grote schaal 100-300 mm regen. Plaatselijk valt zelfs 400 mm regen. Dat is evenveel als normaal in Nederland in een half jaar valt.

Actueel satellietbeeld Mangkhut. De kern ligt inmiddels ten noordwesten van de Filipijnen.

Noord-Vietnam krijgt restanten Mangkhut

Maandag trekt Mangkhut westwaarts richting het noorden van Vietnam. Hierbij zwakt het systeem snel af tot een gewoon lagedrukgebied. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het grensgebied van Vietnam en China niet met windschade en extreem veel regen te maken krijgt.

Ravage op de Filipijnen

Er zijn zeker drie mensen om het leven gekomen op de Filipijnen. Twee reddingswerkers stierven terwijl ze probeerden mensen uit een modderstroom te halen. Een derde lichaam werd in een rivier in Manila gevonden.

De tyfoon verlaat in de loop van de ochtend het grootste eiland van het land, Luzon, waar de helft van de 105 miljoen Filipijnen wonen. De schade is enorm, bijna alle gebouwen zijn beschadigd. Volgens een overheidsmedewerker zijn veel daken weggewaaid.

De lokale autoriteiten waarschuwen voor modderstromen en overstromingen door de grote hoeveelheid regen die valt. Rivieren kunnen makkelijk buiten de oevers treden.

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk de puinhoop op te ruimen.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo’n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. ,,Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken.”

Foto: EPA

Tags:

Aan de kust van North en South Carolina is tot nu toe al 700-1200 mm regen gevallen en daar komt dit weekend op grote schaal 100-300 mm bij. Lees meer

Orkaan Florence laat spoor van vernieling achter. Daarbij zijn ook doden gevallen. Ruim 634.000 huishoudens en bedrijven zitten zonder elektriciteit. Lees meer