Krosa bereikt Japans schiereiland Shikoku

Ongeveer 600.000 Japanners is aangeraden een veilig heenkomen te zoeken voor de tropische storm Krosa, die in het westen van het land huishoudt. Volgens Japanse autoriteiten zijn 679 vluchten wegens de storm geannuleerd en treinen rijden niet. Dat leidt tot grote vervoersproblemen aan de eind van de vakantieperiode in het land.

De storm is donderdag aan land gekomen in de prefectuur Hiroshima, in het zuidwesten van Japan. Er zijn windsnelheden gemeten van 108 tot 144 kilometer per uur. De komende 24 uur wordt grote schade en overlast verwacht.

Krosa trekt later op donderdag noordwaarts de Japanse Zee op en buigt dan af naar Hokkaido. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt Krosa over Hokkaido heen. Het systeem is dan afgezwakt tot een tropische depressie, waarbij het nog wel stormachtig waait met zware windstoten.

Zware regenval door Krosa

Grote delen van Japan krijgen de komende 48 uur te maken met zware regenval. Op grote schaal valt meer dan 40 millimeter en in het zuidelijk deel van Japan, waar Krosa donderdag aan land is gegaan, valt regionaal 100 tot 150 millimeter. Lokaal zijn zelfs uitschieters tot boven 200 millimeter mogelijk. De autoriteiten vrezen overstromingen.

Krosa trekt in de nacht van zaterdag op zondag als lagedrukgebied oostwaarts de oceaan op. Daarmee wordt het als laatste ook in het noorden van Japan weer droog.

Krosa brengt openbare leven tot stilstand

Het openbare leven in het zuidwesten van Japan is donderdag vrijwel tot stilstand gekomen door de tropische storm Krosa. Tot dusver heeft de storm een leven geëist en 28 mensen liepen verwondingen op. Duizenden mensen moesten wegens het gevaar voor aardverschuivingen en overstromingen hun huis verlaten.

Achttien mensen, onder wie een vijf maanden oude baby, die tijdens een barbecue werden overvallen door een plotseling stijgend waterpeil van een rivier konden door hulpdiensten in veiligheid worden gebracht.

Foto: NASA

Tags:
Buiig weekend met meeste regen in de nacht

Het wordt een buiig weekend, maar de meeste regen valt in de nacht. Bekijk hier op welke momenten je een poncho nodig hebt. Lees meer

In de zomer zien we vaak onweersbuien vanuit het zuiden noordoostwaards over het land trekken. Maar in welke provincies onweer het nou het vaakst? Lees meer