Vanmiddag in het zuidoosten kans op fel onweer

Vandaag wordt het zomers warm met 25 graden langs de westkust en 26-29 in het binnenland. In de loop van de middag is in het zuiden en oosten kans op een lokale, maar stevige bui. Als er een bui ontstaat zal deze vooral in Zuid-Limburg zwaar uit kunnen pakken met veel onweer, grote hagelstenen en zware windstoten. Na een dip op vrijdag keert de zomer vanaf zaterdag terug.

De dag start vrij zonnig, maar al snel verschijnen meer wolkenvelden. Zeer lokaal kan hier wat regen uit vallen. Door een zuidenwind loopt de temperatuur snel op naar 22-25 graden op de stranden. Door een matige tot krachtige wind van zee, windkracht 4 tot 6, zal het daar in de middag al vroeg afkoelen. Landinwaarts wordt het veel warmer met 26-28 graden. In Limburg wordt met 29 graden net geen tropische waarde verwacht. In de tweede helft van de middag koelt het ook dieper in het binnenland af als een frisse westenwind opsteekt.

In de loop van de middag kan in Twente, de Achterhoek, de Veluwe en in de provincies Limburg en Brabant een fikse bui ontstaan. Als dit lukt zal de bui vooral in Zuid-Limburg zwaar uitpakken met veel onweer, grote hagel en forse windstoten van ruim 75 km/uur. Aan zee breekt al snel de zon weer door en tegen de avond gebeurt dat ook in het oosten. De zwaarste buien, die mogelijk zelfs noodweer veroorzaken, zijn later vanmiddag, vanavond en vannacht voor Duitsland bestemd. Er valt dan in Nederland slechts een lichte bui en bij een frisse westenwind koelt het af naar 14 graden.

Zomer keert terug na flinke dip

Morgen waait er een stevige westen- tot noordwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot soms vrij krachtig, windkracht 3-5. Aan zee is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5-6. Het is met 17 graden op de stranden, 19 graden in het midden van het land en plaatselijk 21 in het zuidoosten bijna 10 graden kouder dan vandaag. Het weerbeeld bestaat uit veel wolkenvelden, af en toe een beetje zon en een lichte bui. Het (noord)oosten maakt de grootste kans op een bui.

Zaterdag schijnt de zon in de kustprovincies volop. In het binnenland komen nog uitgestrekte wolkenvelden voor en breekt pas tegen de avond de zon flink door. Een licht buitje is daar niet uitgesloten. De temperatuur ligt op een aangenaam niveau van 20-22 graden op de stranden en 22-24 in het binnenland. Langs de Belgische grens kan de zomerse 25 graden worden behaald. Daarbij staat slechts een zwakke tot matige noordwestenwind.

Tropische lucht

Zondag en maandag worden prachtige zomerdagen. De zon schijnt flink en er ontstaan slechts een paar stapelwolkjes. Wie gaat zonnen moet nog steeds rekening houden met een hoge zonkracht 7-8. Beide dagen staat in de kustprovincies een zeewind, waardoor het zondag op de Wadden 22 graden wordt en langs de westkust 26. Maandag is het aan zee wat warmer met 23 graden op de Wadden en 27 op de stranden verder naar het zuiden. In het binnenland wordt het een stuk warmer met zondag maxima tussen 26 en 30 graden en maandag wordt het ronduit heet met 28 tot 33 graden!

Vanaf dinsdag gaat de temperatuur zeer waarschijnlijk weer naar beneden, al blijft het in het zuiden de eerste dagen nog zomers warm. De kans op een (onweers)bui neemt toe, maar de zon blijft van tijd tot tijd aanwezig. Aan de droogte komt dus voorlopig geen eind.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Sinds het begin van de metingen in 1901 is het op 15 juni nog nooit zo warm geweest in ons …
Lees meer...

 

Na een frisse en bewolkte start van de week kunnen we woensdag opnieuw een felle zon verwachten. Vooral in de …
Lees meer...