Alweer een warmterecord: 30,6 graden in Arcen

Sinds het begin van de metingen in 1901 is het op 15 juni nog nooit zo warm geweest in ons land. In Eindhoven liep om 12:00 uur de temperatuur op naar 29,3 graden en daarmee werd het record uit 1957 verbroken. Toen werd het in Soesterberg 29,1 graden. Dit is het zevende warmterecord van dit jaar! 15 februari, 30 en 31 maart, 17, 27 en 29 mei waren ook al recordwarm. Inmiddels is in Arcen zelfs 30,6 graden gemeten. Tot vandaag was 15 juni de enige dag in juni waarop het nog nooit ergens in het land tropisch (30,0 graden of meer) was. Dit is dus vanaf nu niet meer zo.

De wind is in het westen vanaf zee gaan waaien, waardoor het vooral op de stranden gevoelig frisser is geworden. Komende uren koelt het ook in het midden en oosten fors af. Er trekken dikkere wolkenvelden over het land en mogelijk ontstaat in Twente, de Achterhoek, de Veluwe en in de provincies Limburg en Brabant een fikse bui. Als dit lukt zal de bui zwaar uitpakken met veel onweer, grote hagel en forse windstoten van ruim 75 km/uur.

Aan zee is de zon alweer flink doorgebroken en tegen de avond gebeurt dat ook in het oosten. De zwaarste buien zijn later in de avond en in de nacht voor Duitsland bestemd. Er valt dan in Nederland slechts een lichte bui en bij een frisse westenwind koelt het af naar 14 graden.

Zomer keert terug na flinke dip

Morgen waait er een stevige westen- tot noordwestenwind. Het is met 17 graden op de stranden, 19 graden in het midden van het land en plaatselijk 21 in het zuidoosten bijna 10 graden kouder dan vandaag. Het weerbeeld bestaat uit veel wolkenvelden, af en toe een beetje zon en een lichte bui. Het noorden en oosten maken de grootste kans op een bui.

Zaterdag schijnt de zon in de kustprovincies volop. In het binnenland komen nog uitgestrekte wolkenvelden voor en breekt pas tegen de avond de zon flink door. Het blijft droog en de temperatuur ligt op een aangenaam niveau van 20-22 graden op de stranden en 22-25 in het binnenland. De wind neemt af, dus het voelt al snel flink warmer aan.

Zondag en maandag worden prachtige zomerdagen. De zon schijnt flink en er ontstaan slechts een paar stapelwolkjes. Beide dagen staat in de kustprovincies een zeewind, daardoor is het 22 graden in het Waddengebied en 25-27 langs de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. In het binnenland wordt het een stuk warmer met zondag maxima tussen 26 en 30 graden en maandag wordt het ronduit heet met 29 tot 33 graden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De weersverwachting voor dit weekend ziet er bijzonder goed uit. Op zaterdag hebben we een mix van wolken en zon …
Lees meer...

 

Vandaag wordt het zomers warm met 25 graden langs de westkust en 26-29 in het binnenland. In de loop van …
Lees meer...