Overstromingen Bosnië en Kroatië

Bosnië en Kroatië zijn getroffen door overstromingen. Verschillende rivieren zijn buiten de oevers getreden en hebben tientallen huizen en wegen overspoeld, zo melden lokale media. De elektriciteit- en watervoorziening liggen in delen van beide landen plat.

De Bosnische autoriteiten hebben dinsdag maatregelen genomen in verschillende noordelijke en centrale gebieden. Bewoners zijn geëvacueerd, meerdere scholen zijn gesloten.

De overstromingen zijn ontstaan door forse regenval op zondag en maandag. In het Kroatische Puntijarka viel op zondag 25 millimeter en op maandag 42 millimeter regen. Voor beide dagen was er een code oranje afgegeven voor regenval. Gemiddeld valt in Kroatië in de maand mei iets minder dan 80 millimeter. In Bjelasnica (Bosnië) viel maandag 30 millimeter. Regionaal viel veel meer neerslag, de uiteindelijke hoeveelheid is moeilijk vast te stellen.

Naast de grote hoeveelheid regen stond er ook veel wind. Op zondag en maandag kwamen in Kroatië windstoten voor van boven de 120 km/uur. Regionaal waren er windstoten van 130 km/uur. Voor de wind was er een code rood.

Voor veel inwoners van het gebied vormen de overstromingen een pijnlijk herinnering aan de overstromingen van 2014. Toen kwamen tientallen mensen om het leven.

Foto: EPA

 

Tags:

Na Londen, Kopenhagen, Houston, Sydney en Mexico-Stad is nu Nederland aan de beurt. Google gaat komend jaar de luchtvervuiling in Amsterdam meten. Lees meer

Weet Ajax de eerste plek in de eredivisie vast te houden, dan zal de huldiging op het Museumplein in Amsterdam donderdag waarschijnlijk droog verlopen. Lees meer