Rivieren Alaska nooit zo vroeg ontdooid

De belangrijkste rivieren van Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar. Dat komt door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs en stroomden veel rivieren weer vrij.

Het oude record stond op 20 april. Dat werd behaald in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar was echter nog sneller.

Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen kunnen daar geld inzetten op de datum dat ze verwachten dat de rivieren ontdooid zijn.

“Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska”, zegt klimaatonderzoeker van de Universiteit van Alaska Brian Brettschneider.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het droge en warme weer tijdens de zomer en herfst had ook voordelen. In de tweede helft van vorig jaar zijn opvallend weinig tekenbeten gemeld. Lees meer

De lente viert deze Pasen hoogtij. Uitgerekend in het paasweekend belooft het heerlijk weer te worden met veel zon en temperaturen ver boven 20 graden. Lees meer