Fruittelers opgelucht: voorlopig geen nachtvorst meer

Eigenaren van fruitbomen kunnen opgelucht ademhalen. Voorlopig krijgen we niet meer te maken met nachtvorst. Afgelopen week vroor het ’s nachts nog licht. Nachtvorst kan funest zijn voor de fruitoogst, omdat de bloemen dan bevriezen.

Vanwege de zachte start van het jaar staan er al veel fruitbomen in bloei. De nachtvorst van vorige week zorgde daarom voor lichte paniek. Maar fruittelers kunnen voorlopig weer rustig slapen. Na een serie koude nachten en dagen is zachtere lucht uitgestroomd over ons land.

In de komende dagen loopt de temperatuur alleen maar verder op. Komende nacht liggen de minima tussen 2 graden in Groningen en 7 in Zeeland. Daarna komen de minima uit op 6 tot 9 graden. Op lange termijn, na het paasweekend, wordt de weersverwachting onzeker, maar kans op vorst in de nachten tonen de weermodellen nog niet.

Volgens De Natuurkalender komen peer- en appelbomen steeds vroeger in bloei. Het verschil ten opzichte van de jaren tachtig van de vorige eeuw is zo’n twee weken. Door de klimaatverandering neemt het aantal dagen met nachtvorst af, maar dat betekent volgens De Natuurkalender niet dat de kans op nachtvorstschade voor fruittelers afneemt.

Foto: EPA

Tags:

Het mooie en droge weer van komend weekend is een bedreiging voor de traditionele paasvuren. Door de droogte kunnen vonken een natuurbrand veroorzaken. Lees meer

Regen- en onweersbuien trekken over de Amerikaanse oostkust. De zwaarste buien zullen gepasseerd zijn zodra de Boston Marathon vanmiddag start. Lees meer