Modderstromen in Californië door Pineapple Express

Een uiterst natte winterstorm heeft voor veel overlast gezorgd in delen van Californië. Door aanhoudende regenval stonden wegen blank en ontstonden er modderstromen. De inwoners van een tientallen huizen moesten worden geëvacueerd. Twee huizen en vijf auto’s raakten beschadigd.

In Cabazon, 135 kilometer ten oosten van Los Angeles, moesten twee automobilisten gered worden met een helikopter nadat hun auto werd overspoeld door het bruine overstromingswater. Door de bosbranden van de afgelopen jaren zijn de verschroeide hellingen veel vatbaarder voor aardverschuivingen.

In andere delen van de staat viel een dik pak sneeuw en regende het urenlang.

Pineapple Express

De boosdoener van het extreem natte weer is de zogenaamde ‘Pineapple Express’. Dit is een hele vochtige wind die soms helemaal vanaf Hawaii naar Californië waait. Wanneer de vochtige lucht tegen de bergen botst ontstaan dikke regenwolken. Vaak houdt de ‘Pineapple Express’ voor langere tijd aan, waardoor er extreem veel regen kan vallen.

In 2017 zorgde de Pineapple Express voor overstromingen rondom San Francisco, verschillende mensen moesten toen hun huis verlaten. In 2014 zaten 50.000 Amerikanen door het natte fenomeen zonder stroom.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Op de routes naar de wintersportgebieden is het drukker dan normaal. Door het begin van de voorjaarsvakantie staan ook veel Nederlanders in de file. Lees meer

In regio noord is het volgende week vakantie en mensen die vrij zijn kunnen genieten van prima weer voor buitenactiviteiten. Lees meer