Niet eerder zo warm op 15 februari

In Maastricht werd het om 15:00 uur 17,1 graden. Niet eerder werd op 15 februari in ons land op een officieel weerstation zo’n hoge temperatuur genoteerd. Tot aan vandaag waren Westdorpe en Eindhoven recordhouder met 16,9 graden gemeten in 1998. In Eindhoven werd het vandaag 16,6 graden. Ook in Ell, Volkel, Gilze-Rijen en Woensdrecht werden lente-temperaturen van ruim 15 graden genoteerd.  Komende dagen blijft het zacht, maar zo warm als vandaag wordt het niet meer. Bovendien is er veel bewolking en valt soms wat regen.

In het zuidoosten scoort het terrasweercijfer van Weeronline vandaag een 7! Het hele land noteert vandaag bijzonder hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. In het noorden is het 9-13 graden, met uitzondering van de Waddeneilanden waar het met 5-7 graden beduidend frisser is. In het midden is het 12-14 graden en in het zuiden 13-17 graden. Normaal ligt de temperatuur half februari op 5 á 6 graden. Het is vandaag regionaal dus ruim 10 graden warmer dan gebruikelijk!

Opmerkelijk is het grote temperatuurverschil met eind vorige week. Toen lagen de maxima nog rond het vriespunt en was het 6 graden te koud voor de tijd van het jaar. Afgelopen weekend viel bovendien nog sneeuw, waarvan momenteel nog resten liggen in Noord-Holland.
Afgelopen nacht vroor het ook nog op grote schaal met in Nieuw Beerta (Oost-Groningen) zelfs een minimumtemperatuur van -5,0 graden. Op veel plaatsen is vandaag sprake van een temperatuurstijging van circa 15 graden! Dergelijke grote verschillen tussen de vroege ochtend en de middag zijn meer gebruikelijk voor maart dan voor februari.

Lentedagen in februari zijn bijzonder

In het zuiden komen lentedagen met maxima van 15 graden of meer in februari gemiddeld eens in de drie à vier jaar voor. In De Bilt slechts een keer in de vijf jaar en in het noorden eens in de tien jaar. De afgelopen acht jaar werden we in februari echter nergens in het land getrakteerd op lentetemperaturen. In 2008 passeerde de temperatuur op weerstations Woensdrecht, Heino (OV) en Twenthe voor het laatst in februari al de grens van 15 graden.

De hoogste februaritemperatuur uit de huidige officiële meetreeksen van het KNMI staat op 19,3 graden en werd genoteerd op 18 februari 1920 te Maastricht (vliegveld). In de binnenstad werd het toen nog warmer. De vroegste lokale warme dag van het jaar, gemeten op de huidige weerstations, met maxima van 20 graden, staat op naam van 9 maart 2014. In het zuiden en oosten werd het toen op grote schaal 20 graden of meer. In Maastricht werd het zelfs 21,9 graden. Op de inmiddels opgeheven weerstations in Oost-Maarland (Zuid-Limburg) en Winterswijk (Achterhoek) is zelfs in februari al eens 20 graden gemeten. Omdat deze stations zijn opgeheven, zijn ze niet meer te vergelijken met de huidige 35 officiële weerstations.

Aanhoudend zacht met vrij veel bewolking

Het lenteachtige weer zet komende dagen niet door. Vanavond en vannacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en stijgt de kans op een beetje regen. Komende dagen zijn er veel wolkenvelden met soms wat regen en in de middag regionaal ruimte voor de zon. Het weekend verloopt grotendeels droog met wolkenvelden en soms zon. Het blijft zacht met maxima rond 9 graden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vakantievierders in eigen land krijgen komende week te maken met zacht, wisselvallig en vaak grijs weer. De krokusvakantie voor regio …
Lees meer...

 

Eind deze week reizen veel Nederlanders, uit regio Noord, af naar de Alpen voor hun wintersportvakantie. Onderweg naar de oostelijke …
Lees meer...