Zelfs in Noorwegen skiën in een skihal vanwege warmere winters

In Noorwegen maken ze in een van de warmste winters in de geschiedenis de overstap naar overdekt skiën. Even buiten de Noorse hoofdstad Oslo is op een heuvel skihal Snø verrezen. Er kan een afdaling van 500 meter worden gemaakt op kunstmatige sneeuw. Rondom ligt bovendien een langlaufpiste van 1,5 kilometer.

Het werk is nog niet helemaal af, maar ski-liefhebbers vinden hun weg naar de skihal nu rondom de weiden groen zijn en er watervogels in de niet bevroren meren zwemmen. Binnen is het echter -2 tot -4 graden.

Enkele rijke Noorse investeerders en pensioenfondsen hebben het aangedurfd om deze ski-arena te bouwen in een land waar wat noordelijker populaire skigebieden zijn, zoals rond Lillehammer en Geilo. “De winters variëren meer dan wenselijk is”, zegt directeur Morten Dybdahl van Snø . “Ze zijn korter en grilliger, daarom is er een markt voor een faciliteit als deze.” De investeerders zeggen dat er 350.000 skiërs per jaar terecht kunnen.

Opening skihal Noorwegen in zeer zachte winter

De opening van de overdekte skihal valt samen met de warmste januarimaand in 141 jaar. Al zo lang wordt de gemiddelde temperatuur in de wereld bijgehouden. Ook in Noorwegen was het veel warmer dan gebruikelijk in de winter.

Check hier het weerbericht voor wintersport in de Alpen.

Foto EPA

Tags:

Groot-Brittannië verwacht hevige overlast van de storm Dennis. Er valt naar verwachting in een etmaal net zoveel regen als normaal […] Lees meer

zware storm

In de herfst denken we vaak aan regenachtig weer met ook veel wind. In dit artikel lees je of zware stormen echt het vaakst in de herfst voorkomen. Lees meer