Het wordt ijskoud in de Alpen

Na dagen vol sneeuw klaart het op in de Alpen. Komende nacht is het droog en vrij helder, waardoor het op grote schaal streng gaat vriezen met temperaturen tussen -10 en -20 graden. Bij zulke lage temperaturen werkt strooizout niet meer. Daar waar wegen nog nat zijn of er sneeuwresten liggen kan het heel glad worden.

Woensdag is het in het hele Alpengebied droog met flinke zonnige perioden. In de middag neemt de hoeveelheid bewolking toe en krijgt de zon het moeilijker. Er stroomt ook zachtere lucht over het Alpengebied. Ondanks dat het een rustige dag is qua sneeuwval, schuilt er wel gevaar: door de zachte lucht kan de sneeuw beneden circa 2000 meter beginnen te smelten en dat kan leiden tot wateroverlast. Daarnaast vergroot de smelt de kans op lawines.

Donderdag volgt vanuit het noordwesten weer neerslag voor de Alpen. Daarbij stroomt ook koudere lucht het gebied binnen. De eerste neerslag valt beneden 1300 meter echter in de vorm van natte sneeuw of regen. Later in de middag en de avond daalt de vorstgrens naar 500 meter en valt de neerslag op de meeste plaatsen in de vorm van sneeuw. Er valt op grote schaal 2 tot 6 cm. In Tirol, Salzburg en Ober-Österreich kan 10 cm vallen.

Geen enorme hoeveelheden

Vrijdag kan nog wat lichte sneeuw vallen in de ochtend. ’s Middags wordt het droog en breekt lokaal de zon door. Er stroomt nog wat koudere lucht binnen, waardoor de temperatuur in de wintersportoorden ook overdag niet meer boven nul uitkomt. Dit is het begin van een serie ijsdagen (maxima beneden het vriespunt). Aan de noordkant van de Alpen breekt een overwegend droog weertype aan met wolkenvelden en soms zon. De minima liggen tussen -7 en -12 graden en in de middag vriest het een paar graden. Doordat er geen dooi optreedt neemt de kans op lawines af en kunnen de pistes goed geprepareerd worden. Voor de wintersport breken dus betere tijden aan.

Aan de zuidkant van de Oostenrijkse Alpen en in de Dolomieten valt vanaf donderdag juist regelmatig wat sneeuw. Dat is daar voor de wintersport meer dan welkom, op verschillende plaatsen was nog sprake van een groen landschap. Ook westelijker in de Italiaanse Alpen valt komende tijd soms wat sneeuw. Extreme hoeveelheden neerslag worden vooralsnog niet verwacht.


Beter zien dat je mobiele verbinding goed zit! Bij EasyVoice Telecom profiteer je nu van extra voordeel dankzij onze exclusieve kortingscodes en aanbiedingen!

Foto: EPA

Tags:

Maandagochtend vroeg een totale maansverduistering. Het wordt koud en er zijn opklaringen. Waarschijnlijk is het goed te zien. Lees meer

De meteorologische winter heeft tot dusver vooral zacht en wisselvallig weer opgeleverd. De eerste winterhelft verliep slechts zes keer nog zachter. Lees meer