Het gaat weer vriezen!

Na de paasdagen wordt het in de nachten flink kouder, in het binnenland gaat het op grote schaal licht vriezen met -1 tot -4 graden en aan de grond kan de temperatuur zelfs dalen naar -8 graden!  Het is verstandig om zomerplanten goed af te dekken of om deze binnen te zetten. Fruittelers moeten de bloesem met water besproeien. Komende dagen is het ook al fris met in de middag slechts 10 graden. In de nachten ligt de temperatuur door bewolking nog boven nul.

Vanaf dinsdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten. Daarmee wordt koude, maar wel vrij droge lucht aangevoerd. Het wordt geleidelijk wat zonniger, maar in de middag kan plaatselijk nog wel een enkele bui ontstaan, lokaal met hagel. Door de opklaringen wordt het in de middag bij voldoende zon 8 graden in het noorden en 11 in het zuiden.

De nachten worden helder en behoorlijk koud, vanaf dinsdag tot en met vrijdag kan het elke nacht licht vriezen. Met uitzondering van de kuststrook daalt de temperatuur naar -1 tot -4 graden. Vlak boven de zandgronden kan de temperatuur in het oosten en zuiden op klomphoogte zelfs dalen naar -8 graden!

IJs beschermt fruitbloesem

Fruittelers zijn vooral in april altijd zeer bedacht op vorst. De bloesem van fruitbomen is kwetsbaar en kan door temperaturen onder nul worden beschadigd. Door water te sproeien zal op de bloesem een ijslaagje ontstaan. Zolang het proces van water sproeien en ijsvorming doorgaat zal de temperatuur van de bloem nauwelijks onder het vriespunt dalen, doordat bij het vormen van ijs warmte vrijkomt. Op deze manier wordt de beginnende vrucht beschermd tegen vorstschade.

IJsheiligen

IJsheiligen (11 tot en met 14 mei) wordt aangehouden als de periode waarin de kans op nachtvorst sterk afneemt. Tot die tijd kan het nog vriezen, zeker aan de grond. In extreme gevallen heeft het zelfs in juni nog gevroren.

Paasvuren last van regen

De paasdagen verlopen dit jaar fris met maxima rond 9 graden in het noorden en 11 in het zuiden. Daarmee is het circa 3 graden kouder dan normaal. Zondag hebben we een afwisseling van zon en enkele buien. Het regent zeker niet de hele dag en in de zon is het dan ook prima toeven. In de avond wordt de kans op regen groter, dus dat betekent slecht nieuws voor de paasvuren die in het oosten worden aangestoken.

Tweede Paasdag is het nog wat wisselvalliger, met een afwisseling van zon en enkele stevige buien. Bij de buien is kans op hagel en een klap onweer. Beide paasdagen staat er een matige, tot aan zee, krachtige noordwestenwind. Hierdoor voelt het nog wat frisser aan.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Met een gemiddelde lentetemperatuur in De Bilt van 9,0 graden tegen 6,7 normaal is de eerste helft van de meteorologische …
Lees meer...

 

Het lange paasweekend komt er aan en veel mensen hopen op zonnig en warm weer. Helaas wordt het dit jaar …
Lees meer...