Eerste helft lente op drie na warmste ooit gemeten

Met een gemiddelde lentetemperatuur in De Bilt van 9,0 graden tegen 6,7 normaal is de eerste helft van de meteorologische lente zeer zacht verlopen. Sinds 1901 was het slechts drie keer nog warmer over de periode 1 maart tot 15 april, dat was voor het laatst in 2014. Met 9,5 graden was het toen recordwarm. Bijzonder is de laagste temperatuur van deze lente tot nu toe, namelijk -0,9 graden. Nooit eerder was de laagste temperatuur in de eerste helft van de lente zo hoog! Het record stond op naam van 2007, toen de temperatuur over de eerste helft van de lente niet onder -1 graad kwam.

Het heeft in De Bilt deze lente tot dusver slechts 3 keer gevroren, tegen 11 keer normaal. Daarentegen kwam de temperatuur al 3 keer boven twintig graden uit. Gemiddeld staat de teller op slechts één warme dag in deze tijd van het jaar. De eerste officiële warme dag werd al op 30 maart bereikt met 21,8 graden in De Bilt. Op 31 maart werd het even warm. Beide dagen betekende deze temperatuur een dagrecord. Op 31 maart liep de temperatuur in Arcen (Noord-Limburg) op naar 24,3 graden. Slechts één keer was het in heel maart ergens in ons land nog warmer.

De tweede helft van de lente tapt komende week uit een heel ander vaatje. Het is wisselvallig en koel, met ook stevige nachtvorst. Warme en zonnige lentedagen zijn voorlopig even verleden tijd.

Lente tot nu toe vrij droog en zeer zonnig

De zon maakte de eerste helft van de lente overuren met gemiddeld over het land bijna 265 uur tegen 197 normaal. Sinds het begin van de zonduurmetingen ruim 100 jaar geleden was de eerste helft van de lente slechts in zeven jaren nog zonniger.

Gemiddeld over het land is ongeveer 70-75 mm regen gevallen tegen circa 86 mm normaal. In het westen en noordwesten is de lente tot nu toe droog verlopen met 45-60 mm. In het oosten, noorden en zuiden viel op grote schaal 60-90 mm regen. Alleen in de regio Breda is het aan de natte kant met 80 tot ruim 100 mm.

Nu al meer mooi-weerdagen dan normaal in hele lente

Met maar liefst 19 mooi-weerdagen tegen 6 normaal mogen we zeker niet klagen deze lente. Slechts één lente hadden we nog meer mooi-weerdagen, in 2014 stond de teller halverwege de lente op 20.

Op een mooi-weerdag is het nagenoeg droog, ligt de temperatuur boven normaal en schijnt de zon minstens de helft van de tijd dat ze kan schijnen. Normaal telt de hele lente 17 van dit soort mooie dagen. Dit aantal is nu al overschreden!

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het wordt tijdelijk koud lenteweer. Komende nacht kan het lokaal vriezen en daarbij is kans op winterse buien met hagel, …
Lees meer...

 

Na de paasdagen wordt het in de nachten flink kouder, in het binnenland gaat het op grote schaal licht vriezen …
Lees meer...