Een tot drie tornado’s per jaar in Nederland

De tornado die woensdag het Duitse dorp Roetgen, vlakbij Vaals, trof is geen zeldzaam verschijnsel. In deze strook over België naar Duitsland komen tornado’s jaarlijks wel vaker voor. Meestal missen ze Nederland net, zoals dit keer.

In Nederland komen tornado’s een tot drie keer per jaar voor. De laatste tornado die in ons land schade veroorzaakte trok op 11 september 2017 over Hoogkarspel. Op 25 juni 1967 vielen er twee doden en tien gewonden op een camping in het Noord-Brabantse Chaam. Deze tornado eiste ook het leven van vijf mensen in Tricht (Betuwe), er vielen tientallen gewonden. Op 17 augustus 1992 trok een tornado over Ameland; op een camping bij het plaatsje Nes viel één dode en raakten vijf mensen gewond.

Slurf

Een tornado is een wervelwind van enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Hij is vaak zichtbaar als ‘slurf’ onder een bui, doordat waterdamp condenseert in de wervel of doordat materiaal vanaf het aardoppervlak wordt opgetild.

Een tornado ontstaat onder een fikse onweersbui. Er zijn twee belangrijke zaken die de kans op het ontstaan van een tornado groter maken. Zo is er een flink verschil in wind in de onderste (paar) kilometer nodig. Dit kan zowel in richting als in snelheid zijn. Daarnaast moet de wolkenbasis (de hoogte van de onderkant van de buienwolk) laag zijn.

Schaal

Tornado’s worden ingedeeld volgens de Enhanced Fujita Scale. Deze schaal is gebaseerd op de optredende schade aan bouwconstructies en loopt van EF0 tot EF5. Bij de lichtste categorie van EF0 worden windsnelheden van 105 tot 137 kilometer per uur gemeten en waaien er bijvoorbeeld enkele dakpannen van het huis.

Bij categorie EF5 waait het harder dan 322 kilometer per uur en is de schade catastrofaal, zoals ingestorte gebouwen. De levensduur van een tornado is meestal het beste uit te drukken in minuten. Een zeer krachtige houdt het weleens enkele uren uit.

Foto: ANP

Tags:

De tornado die woensdag vlak langs de Nederlandse grens raasde heeft heeft veel schade aangericht. Hoeveel precies is nog onbekend. Lees meer

Is het nu lente of toch nog winter? Je leest hier waarom er verschillende data worden aangehouden voor de start van de seizoenen. Lees meer