Tyfoon Mangkhut nadert Filipijnen

Het noorden van de Filipijnen krijgt vanavond en komende nacht te maken met tyfoon Mangkhut. Met een windsnelheid van zo’n 200 km per uur en windstoten van 285 km per uur is Mangkhut een tyfoon van de derde categorie. Tot en met zaterdagochtend (Nederlandse tijd) kan 450 mm regen vallen en aan de noordoostkust van Luzon zijn golven tot 20 meter hoogte mogelijk. Daarna gaat Mangkhut op weg naar China en zal tegelijkertijd minder krachtig worden.

Tyfoon Mangkhut bevindt zich zo’n 400 km ten oosten van Luzon, de noordelijke eilandengroep van de Filipijnen. Zware onweersbuien hebben bij San José in een etmaal 230 mm regen veroorzaakt. Deze buien zijn nog de voorlopers van het grote neerslaggebied rond Mangkhut dat uitstrekt tot zo’n 200 km uit het centrum van de tyfoon. Op dit moment is Mangkhut een zware tyfoon (categorie 3) met windsnelheden tot 200 km/uur en windstoten van 285 km/uur. Daarmee is Mangkhut veel zwaarder dan Florence die de Amerikaanse oostkust teistert. Toch veroorzaakt Mangkhut door de hogere treksnelheid minder regen dan Florence.

Mangkhut trekt naar het westen tot noordwesten met een snelheid van zo’n 26 km per uur en zal vanavond en komende nacht (Nederlandse tijd) over het noorden van de Filipijnen trekken. Daarbij kunnen aan de noordoostkust extreme golven van maar liefst 20 meter voorkomen. In het noorden van Luzon valt op grote schaal 200 mm regen. Op plaatsen met de hevigste neerslag stijgt de neerslagsom naar 400 mm. Het oog van de tyfoon is zaterdagochtend net het eiland gepasseerd. Het zal dan nog een halve dag hard regenen en lokaal kan de totale hoeveelheid regen naar 450 mm stijgen. Daarna zijn de ergste buien voorbij en zaterdagavond zijn er droge perioden.

Zondagochtend ligt Mangkhut zo’n 120 km ten zuiden van Hongkong. De tyfoon heeft dan iets in kracht ingeleverd met windsnelheden van 145 km/uur en windstoten tot maximaal 210 km/uur. Zondagmiddag (Nederlandse tijd) zal Mangkhut ten westen van Hongkong aan land gaan en naar provincie Guangxi trekken. De wind zal dan afnemen naar 80 km/uur met windstoten van 120 km/uur. Mangkhut is dan geen tyfoon meer, maar een storm.

Foto: NASA

Tags:

Orkaan Florence laat spoor van vernieling achter. Daarbij zijn ook doden gevallen. Ruim 634.000 huishoudens en bedrijven zitten zonder elektriciteit. Lees meer

Ex-orkaan Helene trekt naar Europa en zorgt in Nederland voor een aantal dagen met warm nazomerweer. Het zomerweer spant op dinsdag, Prinsjesdag, de kroon met veel zon en 23-28 graden. Lees meer