Duizenden mensen zonder stroom door Florence

De in kracht afgenomen, maar nog altijd gevaarlijke wervelstorm Florence gaat in de Amerikaanse staat North Carolina aan land. Het noodweer dat met de orkaan gepaard gaat, veroorzaakt al geruime tijd overstromingen en andere overlast. In meer dan 300.000 huishoudens in North Carolina is de stroom al uitgevallen, meldden plaatselijke media.

In kustgebieden zijn al veel straten overstroomd door hevige regenval. De hoog opgestuwde golven op zee zorgen er bovendien voor dat rivieren hun water niet kwijt kunnen en buiten hun oevers treden.


Florence is bij vrijdag aan het begin van de middag (Nederlandse tijd) bij Wilmington aan land gegaan. Langs de kusten van North en South Carolina en van Virginia zijn in totaal 1,7 miljoen mensen opgedragen weg te trekken van de kust. De orkaan is nu nog slechts een uit de categorie 1, maar heeft nog altijd windsnelheden van 145 km/uur en windstoten van 185 km/uur.

Lokaal 200 mm regen in zes uur tijd

De buien van Florence hebben aan de kust van North Carolina veel neerslag veroorzaakt. Zo viel vrijdagochtend (Nederlandse tijd) in Wilmington 190 mm regen en verder naar het noorden in Morehead City 207 mm. Het oog van Florence lag vrijdagochtend zo’n 16 km uit de kust van North Carolina en trok met slechts 9 km/uur naar het westen. Aan het begin van de middag heeft Florence de kust bereikt. Zaterdagochtend (Nederlandse tijd) zal de wind zijn afgenomen naar 120 km/uur met windstoten tot 150 km/uur.

Florence trekt de komende dagen erg langzaam naar het westen. Vooral aan de noordkant van Florence is sprake van een continue stroom van zware buien vanaf de oceaan. Vanavond zal de neerslagsom naar 350 mm stijgen en komende nacht komt daar nog 100 mm bij. Ook zaterdag kan het vooral in het zuiden van North Carolina, maar ook in het noorden van South Carolina hard regenen. Regionaal kan tot en met zondag 500 mm vallen, maar voor sommige plaatsen wordt een hoeveelheid van 600-700 mm berekend.

Foto: AFP

Tags:

Ex-orkaan Helene trekt naar Europa en zorgt in Nederland voor een aantal dagen met warm nazomerweer. Het zomerweer spant op dinsdag, Prinsjesdag, de kroon met veel zon en 23-28 graden. Lees meer

Een deel van Noord-Holland is volgende week mogelijk aangewezen op drinkwater dat per schip is aangevoerd. Lees hier waarom dat nodig is. Lees meer