Zomervakantie regio Zuid eindigt nat

Zomervakantie regio Zuid eindigt nat

Vakantiegangers in eigen land moeten komende tijd op de tanden bijten. De zomervakantie van regio Zuid eindigt nat met vooral zaterdag veel regen. Toch is het ook daarna nog niet gedaan met het vrij koele en wisselvallige weer. Slecht nieuws dus voor festivals als Lowlands, maar geen straf om na het weekend aan het werk te zijn of om op school te zitten met dit weer. 

Vandaag is het best aardig weer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en in het noorden ontstaan enkele (onweers)buien. Elders is het aanvankelijk droog, maar vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en volgen in de namiddag en avond buien. Donderdagochtend is het nog steeds buiig en daarbij is in de kustgebieden kans op een klap onweer. ’s Middags trekken de felste buien naar het oosten weg. Het wordt 20-22 graden.

Vrijdag is een prima dag om een uitstapje te maken, want op een enkele bui na blijft het droog. Met 21-24 graden is het heerlijk zomerweer. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen toe en dat is de voorbode voor een natte zaterdag.

Pittige onweersbui in Brabant

Foto: Ben Saanen

Zomervakantie regio Zuid eindigt nat

Wie zaterdag buitenactiviteiten gepland heeft, doet er goed aan de radar in de gaten te houden. Het belooft namelijk een kletsnatte dag te worden. Volgens de huidige verwachting van het Weeronline-weermodel kan van zaterdagochtend tot en met zondagochtend regionaal 30 mm regen vallen. Als klap op de vuurpijl is ook nog kans op onweer. Wel lijkt de meeste regen zaterdagavond en in de nacht naar zondag te vallen. Met 21 tot lokaal 24 graden is het overdag bovendien prima weer om onder je paraplu in een T-shirtje rond te lopen.

Zondag trekt de regen naar het noordoosten weg. Vanuit het westen volgt een aantal buien, maar ook zonnige perioden. Wel is het voor het gevoel beduidend frisser dan zaterdag. Het wordt 19-21 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Stapelwolken met zwanen

Foto: Jolanda Bakker

Einde vrij koel weer nog niet in zicht

Wanneer Zuid-Nederland volop aan de bak gaat, houdt het vrij koele weer aan. Dagelijks liggen de maxima rond 19-22 graden en dat is een paar graden koeler dan normaal. Vakantievierders in het midden en noorden hebben geluk, want de buienkans neemt af. Op veel dagen blijft het op een enkele bui na zelfs droog. Dat zijn prima vooruitzichten!

Standbeeld met bui op achtergrond

Foto: Ab Donker

Heel afwisselend weer

Voor de natuur komt het wisselvallige weer als geroepen. Dagelijks trekken buien over het land en regelmatig vallen er grote neerslagsommen. Zo viel gisteren regionaal 15-30 mm in het Rivierengebied en op de Veluwe en ook komende dagen zijn grote hoeveelheden regen niet uit de lucht. Desondanks is het neerslagtekort nog steeds groot. In het oosten is ruim 250 mm meer water verdampt dan aan regen gevallen is. Bovendien staat het grondwater na de droogte van vorig jaar nog steeds erg laag. Er moet maandenlang meer regen vallen dan normaal om de grondwaterspiegel aan te vullen.

Foto: Ab Donker (hoofdfoto)

Tags:
El Niño is voorbij

El Niño is voorbij en het zeewater in de Stille Oceaan is niet meer warmer dan normaal. De kans op orkanen op de Atlantische Oceaan neemt daarmee iets toe. Lees meer

Droogte houdt aan in oosten en zuiden

Hoewel deze week stevige buien over het land trekken, houdt de droogte in het oosten en zuiden nog aan. Hoe erg is de droogte? Lees meer