El Niño voorbij – keert waarschijnlijk dit jaar niet terug

El Niño is voorbij

De zwakke El Niño die dit jaar gaande was, is voorbij. Waarschijnlijk keert El Niño, of de variant La Niña, dit jaar niet meer terug.

Door El Niño warmt het oppervlaktewater van de oceaan op. Dat zorgt voor allerlei veranderingen in het weer waardoor sommige regio’s getroffen worden door natuurrampen. Oogsten mislukken, gebieden overstromen en er ontstaan bosbranden vanwege droogte. Bij een La Niña is van het tegenovergestelde sprake. De zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar zijn dan juist lager dan gemiddeld.

Tijdens een El Niño is er in de Andes (vooral in Peru en Ecuador) grotere kans op overstromingen. Aan de andere kant van de Stille Oceaan (Australië en Indonesië) juist kans op droogte en bosbranden.

Kans op orkanen doordat El Niño voorbij is

Wel meldt de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration dat de huidige normale situatie zorgt voor een iets grotere kans op orkanen op de Atlantische Oceaan. Wanneer er een El Niño actief is, waait het in dit gebied op grote hoogte harder dan in een normale situatie. Harde wind op hoogte verstoort de opbouw van tropische depressies en daardoor groeien deze dan vaak niet uit tot orkanen.

Nu de normale situatie is teruggekeerd, is er weer een grotere kans dat verstorende winden op grote hoogte regelmatig afwezig zijn. Daardoor vormen de orkanen sneller. Eerder werd al duidelijk dat de temperatuurafwijking op de Stille Oceaan niet zou toenemen.

In de zomer heeft El Niño geen effect op het weer in Nederland.

Foto: EPA

Tags:
Bosbrand Grieks eiland Evia onder controle

Met honderden mensen is tot in de nacht doorgewerkt en nu is de Bosbrand in het Griekse Evia onder controle. Er zijn nog wel kleine nieuwe brandhaarden. Lees meer

Zomervakantie regio Zuid eindigt nat

Vakantiegangers in eigen land moeten komende tijd op de tanden bijten. De zomervakantie van regio Zuid eindigt nat met vooral zaterdag veel regen. Lees meer