Deense brandweer naar Groenland vanwege natuurbranden

brandweer naar Groenland vanwege natuurbranden

De Deense brandweer stuurt 38 man naar Groenland om te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Op het westelijke deel van het eiland woekert al sinds begin juli een grote brand, die sinds kort ook bewoond gebied bedreigt. Groenland is een autonoom land in het Koninkrijk van Denemarken.

Natuurbranden op Groenland zijn vrij zeldzaam, maar niet uniek. De kustgebieden zijn momenteel vrij van ijs en warmer dan normaal. De met ijs bedekte, centrale hoger gelegen delen van Groenland zijn juist een paar graden kouder dan normaal, met maxima van -6 tot -12 graden en in de hoogste delen overdag -18 graden.

Het gebied waar de brand woekert werd ook in 2015 en 2017 al door natuurbranden getroffen. In deze regio zijn maxima van 10-14 graden heel normaal. Deze maand liep het kwik lokaal op tot 22 graden, waarbij het bovendien droog en zonnig was.

Stijgende temperaturen zorgen op Groenland niet alleen voor natuurbranden, maar ook voor smeltend ijs. Het National Snow & Ice Data Center waarschuwde in juni dat het ijs in hoog tempo verdwijnt.

Tropisch in Alaska

Vorige maand werd het in Alaska nog veel warmer. Voor het eerst sinds de metingen werden in Alaska tropische temperaturen gemeten. Het was toen nog veel warmer dan in Nederland. De komende tijd hoeven we geen zomerse temperaturen te verwachten.

Foto: EPA

Tags:
evacuatie in Japan vanwege tyfoon Krosa

Donderdag trekt tropische storm Krosa over Japan en veel mensen hebben een advies tot evacuatie gekregen. Met ruim 100 km/uur is Krosa net geen tyfoon. Lees meer

Bosbrand Grieks eiland Evia onder controle

Met honderden mensen is tot in de nacht doorgewerkt en nu is de Bosbrand in het Griekse Evia onder controle. Er zijn nog wel kleine nieuwe brandhaarden. Lees meer