Minder CO2-uitstoot door warme jaarstart

Nederland heeft in het eerste kwartaal minder CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Die daling is te danken aan de relatief warme en zonnige eerste maanden van het jaar. Zonder dat weer-effect zou de uitstoot van het broeikasgas zijn gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De CO2-uitstoot in de eerste drie maanden van het jaar lag 0,8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Huishoudens en dienstverlenende bedrijven hoefden door de hogere temperaturen minder gas te verstoken, waardoor hun uitstoot afnam. Vooral in de tweede helft van februari was het overdag extreem zacht. De gemiddelde maandtemperatuur kwam in februari uit op 6,1 graden tegen 3,3 normaal.

Zonder weer een stijging

Gecorrigeerd voor weersinvloeden steeg de CO2-uitstoot met 1,6 procent. Zo steeg de uitstoot 0,7 procent bij energiebedrijven, afvalbeheerders en waterbedrijven. Deze bedrijfstakken zijn goed voor bijna 29 procent van de totale uitstoot. Ook nam de vervuiling door transportbedrijven toe, onder andere in de luchtvaart en de binnenvaart. De CO2-uitstoot door de industrie en landbouw bleef in het eerste kwartaal gelijk aan een jaar eerder.

Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Tags:

Mexico-Stad heeft te maken met zeer veel smog. Regen en veel wind zouden voor een schonere lucht en daarmee een verlichting van de klachten kunnen zorgen. Lees meer

De luchtkwaliteit in India is weer eens erg slecht. Op zichzelf is dat geen nieuws, maar in deze tijd van het jaar is extreme luchtvervuiling uitzonderlijk. Lees meer