Deze maand al negen tornado’s in Duitsland

Tornado's in Duitsland

Gisteravond was het weer raak. Zware onweersbuien trokken over het zuiden van Duitsland. In het zuiden van de staat Baden-Württemberg (bij de plaatsjes Tengen en Bonndorf) en ook in het zuidwesten van de staat Beieren ( in Stettenhofen en Affing, nabij de stad Augsburg) is flinke schade ontstaan door tornado’s.

Schade Augsburg

Tornadoschade in Stettenhofen, bij Augsburg. Bron: @BR_Schwaben

Niet alleen in Duitsland was sprake van noodweer. Ook in het oosten van Frankrijk (Elzas), het noorden van Zwitserland, delen van Oostenrijk en het zuiden van Hongarije ging het gisteren tekeer. In deze gebieden werden grote hagelstenen waargenomen en veroorzaakten lokaal zeer zware windstoten schade.

hagelsteen Freiburg

Hagelsteen gisteravond in Freiburg. Bron: @dkuerner

Ook eergisteren hadden onze oosterburen twee tornado’s. In de middag ontstonden in Centraal-Duitsland zware onweersbuien, waarbij in de staten Thüringen en Sachsen-Anhalt) tornado’s werden waargenomen.

Vorige week was het noorden van Duitsland al aan de beurt tijdens de buiensituatie die op 5 mei ook in Nederland zwaar onweer, windstoten en hagel opleverde. In de staat Mecklenburg-Vorpommern kwam het tot vijf verschillende tornado’s. De krachtigste trok over het plaatsje Bützow en wordt op basis van de aangerichte schade als F3 op de schaal van Fujita ingeschat.

extreem weer mei

Meldingen van extreem weer in deze maand in Duitsland en omstreken. Rode driehoekjes: tornado’s. Gele vierkantjes: zware windstoten (met als gevolg schade). Groene driehoekjes: grote hagelstenen (vanaf 2cm doorsnede). Bliksemschicht: schade, gewonden en/of slachtoffers door onweersontladingen. Bron: eswd.eu

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

16 mei en 17 mei 2015 Sittard Door: Johnny Willemsen Geef een reactie via Facebook Lees meer

14 mei 2015

Oerrock

14 mei 2015 Ureterp Door: Johnny Willemsen Geef een reactie via Facebook Lees meer