Extra rode zonsopkomst door Saharazand volgende week

Een flinke wolk Saharazand trekt komende tijd over Centraal-Europa. In Italië en Zuidoost-Frankrijk is de zon veel minder fel en is het stof aan de grond merkbaar. In Nederland neemt de hoeveelheid stof iets toe en halverwege het weekend kan na een bui wat stof achterblijven op auto’s. Na het weekend wordt het droog en trekt vooral over Duitsland veel stof. Met zonsopkomst kunnen we daardoor rood-oranje kleuren verwachten.

Harde tot stormachtige winden laten in Algerije vandaag veel stof opwaaien. Hoog in de lucht stuwt een straalstroom van meer dan 220 km per uur het zand richting Italië en daar zal de zon vanmiddag veel roder kleuren. Vooral op Sardinië, maar ook op Corsica is kans op een bui. Door de regen slaat het stof neer. Ook in Nederland neemt de concentratie stof toe, maar de hoeveelheid is mogelijk te laag om het goed te kunnen zien. Vanavond en komende nacht trekken enkele buien over het land en kan wat stof achterblijven.

Morgen hangt een dikke stofwolk boven de Alpen, Duitsland en het oosten van Frankrijk. Op plaatsen waar de zon schijnt is deze meer roodoranje van kleur. In grote delen van Italië en in de zuidoosthoek van Frankrijk is het stof ook aan de grond merkbaar als een bruine waas. Door de hoge concentratie is het zonlicht minder fel zijn de auto’s na een bui ronduit vies.

Rodere zonsopkomst door stof boven Duitsland

Maandag tot en met woensdag blijft de lucht boven Duitsland en langs onze oostgrens gevuld met Saharastof. Het wordt zonnig weer. De zon schijnt na opkomst een tijd door het zand en zal daardoor veel warmere kleuren geven. Of het stof later in de week over Nederland trekt zullen we moeten afwachten. Het stof zit in ieder geval hoog genoeg om geen overlast te veroorzaken. En omdat het na maandag een tijd droog is hoeven we geen Saharazand op auto’s te verwachten.

Vorig jaar trok op 17 oktober een wolk Saharazand over ons land. Er was nauwelijks bewolking, maar het leek alsof de lucht gesluierd was. De zon scheen wel, maar was oranje van kleur en door het stof was het zonlicht te zwak om schaduwen te werpen.

Foto: J. Wiersema


Wou je in de tuin werken? Kijk dan zeker eerst bij Lechuza! Je profiteert er nu van extra kortingen dankzij deze speciale aanbiedingen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Een flinke wolk Saharazand trekt komende tijd over Centraal-Europa. In Italië en Zuidoost-Frankrijk is de zon veel minder fel en […] Lees meer

Een flinke wolk Saharazand trekt komende tijd over Centraal-Europa. In Italië en Zuidoost-Frankrijk is de zon veel minder fel en […] Lees meer