Sneeuwstormen en tornado’s teisteren VS

Verschillende delen van de Verenigde Staten hebben deze week te kampen met stormen en sneeuwval. Een groot lagedrukgebied in het midden van de VS is de veroorzaker van het slechte weer.

Ten zuiden van de depressie komen in de zuidelijke staten tornado’s voor. Zo veroorzaakten de wervelwinden in Texas veel schade aan huizen, werd een ziekenhuis geëvacueerd en moesten inwoners in de buurt van de Niobrara-rivier hun huis verlaten vanwege een mogelijke dambreuk. Voor zover bekend viel er één dode.

Aan de oostzijde hebben Indianapolis, Ohio en Kentucky te maken met veel buien en daarbij komen zware windstoten voor van 90 tot lokaal 130 kilometer per uur. In West North Central viel de afgelopen 24 uur op verschillende plaatsen 40 tot 50 mm regen en verder naar het noorden sneeuw.

Blizzard

Wat verder naar het westen staat een stormachtige wind met (zeer) zware windstoten van 80 tot plaatselijk meer dan 100 kilometer per uur. In combinatie met sneeuwval geeft dit een sneeuwstorm, die in Noord-Amerika ‘blizzard’ wordt genoemd. Het sterke windveld verplaatst zich oostwaarts en neemt morgen sterk in kracht af.

De depressie trekt noordoostwaarts daarmee trekken ook de buien naar het oosten van de VS. Dit betekent het einde voor de tornado’s in het midden en zuiden. Ook de neerslag in dit gebied neemt de komende dagen af. Wel komt in het kielzog van de depressie veel koudere lucht. In Chicago is het vandaag bijvoorbeeld 20 graden en wordt het zaterdag niet warmer dan een graad of 4.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Mozambique krijgt mogelijk te maken met de ergste cycloon in twintig jaar tijd. Idai gaat vanavond aan land met zeer veel regen en wind. Lees meer

De tornado die woensdag vlak langs de Nederlandse grens raasde heeft heeft veel schade aangericht. Hoeveel precies is nog onbekend. Lees meer