Is het nu lente of winter?

Het lijkt wel herfst, maar er is goed nieuws de lente keert terug. Voor weerkundigen is het al sinds 1 maart lente. Sterrenkundigen houden het moment aan waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. De datum waarop dit gebeurt varieert door de jaren heen. Dit jaar is de astronomische start van de lente op 20 maart om 22:58 uur. 

Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden. De lente zal echter voorlopig niet op 21 maart beginnen. Tot en met 2101 begint de lente altijd op 20 maart of nog een dag eerder. In 2044 en 2048 staat de zon al op 19 maart loodrecht boven de evenaar.

Dag en nacht duren in Nederland op de eerste dag van de astronomische lente ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Dit komt doordat de tijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang worden gesteld op de bovenrand van de zon en niet op de kern van de zon.

Meteorologische lente

De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari)  en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 maart begint de meteorologische lente en die duurt tot en met 31 mei.

Besluit Karl Theodor in 1780

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Foto: ANP

Tags:

De tornado die woensdag vlak langs de Nederlandse grens raasde heeft heeft veel schade aangericht. Hoeveel precies is nog onbekend. Lees meer

14 maart 2019

Mooi lenteweer op komst!

Vandaag is het onstuimig met veel regen, maar volgende week is het droog met veel ruimte voor de zon. Met hogere middagtemperaturen wordt het lenteweer. Lees meer