Ergste orkaan in twintig jaar treft Mozambique

De tropische cycloon Idai, die momenteel op Mozambique afstevent, kan de ergste storm zijn die het land in jaren treft.

“Verschillende deskundigen voorspellen dat cycloon Idai de sterkste cycloon zou kunnen zijn die in Mozambique aankomt sinds de tropische cycloon Eline, die Mozambique in februari 2000 trof”, laat het Bureau voor Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (VN) donderdag in een verklaring weten.

Idai is een storm in categorie 3 op Saffir-Simpson-schaal, met windsnelheden van 230 kilometer per uur. Naar verwachting komt zij donderdagavond vanuit zee aan land in de buurt van de havenstad Beira, de vierde grootste stad van Mozambique. De storm dreigt doden en vernielingen te veroorzaken in een gebied waar volgens de VN 1,6 miljoen mensen wonen. Vluchten zijn geannuleerd en mensen zijn geëvacueerd uit de gebieden die waarschijnlijk getroffen gaan worden.

Vorige week al getroffen

Voordat Idai tot tropische cycloon uitgroeide, veroorzaakte de storm vorige week al overstromingen in onder meer Mozambique en Malawi. Hierbij vielen minstens zestig doden en werden meer dan honderdduizend mensen verdreven. De storm trok naar de zuidelijke Indische Oceaan, waar warme wateren ervoor zorgden dat zij in kracht toenam en nu dus weer terugkeert naar Mozambique.

Nadat Idai in Mozambique aan land komt, zal zij waarschijnlijk ook oostelijk Zimbabwe aandoen. Verwacht wordt dat er hierdoor overstromingen ontstaan in gebieden die te lijden hebben onder de droogte van dit jaar.

Tags:

Dit weekend regent het vooral in de ochtend en op zaterdag staat er een stevige wind. In de middag is het minder nat en met vooral op zondag ook zon. Lees meer

Van sneeuwstormen tot tornado's, het is op dit moment erg slecht weer in de Verenigde Staten. Veel staten zijn getroffen door het noodweer. Lees meer