Sneeuw op Alpenpistes weinig afgenomen

Door zachte lucht is de hoeveelheid Alpensneeuw iets afgenomen. In Oostenrijk zijn lage dalen zoals bij Mayrhofen nu groen. Op de Oostenrijkse pistes ligt nog steeds volop sneeuw en is de hoeveelheid ten opzichte van een maand geleden met slechts 10 cm afgenomen. In Frankrijk is het sneeuwdek aan de toppen van de skigebieden met gemiddeld 7% gestegen. In hogere skigebieden ligt ook in de dalen meer sneeuw. De allerlaagste gebieden hebben in het dal 40 tot 70% sneeuw ingeleverd.

In de Franse Alpen is de hoeveelheid sneeuw op veel plaatsen de afgelopen maand toegenomen. Vooral in de hoge gebieden heeft het aan de top gesneeuwd. In skigebied Les Trois Vallées hebben de toppen 20% extra sneeuw. Ook in het dal is het sneeuwdek dikker geworden. Alle wintersportgebieden tezamen laten aan de top een gemiddelde stijging van 7% zien. In de dalen is de hoeveelheid sneeuw gemiddeld 1% afgenomen, maar de verschillen zijn groot. In de hoge gebieden ligt ook in het dal meer sneeuw, terwijl (kleine) lage gebieden door dooi soms 30 tot 70% van de hoeveelheid sneeuw in moesten leveren. Bijna overal ligt nog (ruim) voldoende sneeuw voor een geslaagde vakantie.

In Les Deux Alpes is het in het dal met 6 graden vrij zacht en schijnt de zon. De komende dagen gaat de temperatuur omlaag en daarbij kunnen we perioden met sneeuwval verwachten. Volgende week liggen de maxima rond het vriespunt en vriest het ’s nachts matig. Met zonnige perioden en weinig neerslag is het uitstekend wintersportweer. In Val Thorens is aan het begin van de week nog een verse laag sneeuw gevallen en blijft de temperatuur 3 tot 11 graden onder nul.

Sneeuw in lage dalen verdwenen

In Oostenrijk is de hoeveelheid sneeuw iets afgenomen. In de dalen lag op 13 februari gemiddeld 81 cm sneeuw, nu ligt er zo’n 70 cm. Ook aan de toppen ligt op veel plaatsen minder sneeuw (-6%), maar met gemiddeld bijna 160 cm maakt dat niks uit. Deze daling is verklaarbaar doordat de sneeuw langzaam inklinkt en tijdens droog en zonnig weer voor een klein deel verdampt. In een klein aantal skigebieden is de hoeveelheid sneeuw afgelopen maand toegenomen.

In de lage dalen is het afgelopen tijd erg warm geweest. In Zell am See (766m) was het gisteren ruim 13 graden. In skigebied Zillertal 3000 werd het in Mayrhofen (633m) afgelopen maandag bijna 17 graden. Daarbij heeft het ook ’s nachts niet gevroren en de sneeuw in het dal is aan het begin van de week verdwenen. Vorige maand lag er zo’n 15 cm.

Deze week blijft het nog flink warm met maxima van 11-15 graden. In het weekend daalt de temperatuur naar een graad of 6 en gaat het ’s nachts 2-5 graden vriezen. Op 2500m ligt met 115 cm ruim voldoende sneeuw. Begin volgende week is het in skigebied Zillertal 3000 lekker zonnig en is het wintersportweercijfer een dikke 9!

Afgelopen weekend is de temperatuur zelfs op de Pitztaler Gletscher op 2850m hoogte boven het vriespunt gestegen. Inmiddels vriest het overdag weer enkele graden. In Ischgl (1370m) heeft het sneeuwdek de dooi doorstaan. Komende dagen blijft de temperatuur nog iets boven nul, maar zondag blijft het overdag waarschijnlijk vriezen. Vooral vrijdag is daarbij kans op een vlokje sneeuw.

Gunstig vooruitzicht Winterberg

In Winterberg ligt nog steeds sneeuw, maar buiten de pistes is het landschap groen. Zaterdagmiddag steeg de temperatuur naar 10 graden en daarna dooide het ook ’s nachts. Zondag werden de skicondities beduidend minder en door de natte bovenlaag stond je onderaan de piste erg snel stil.

De komende dagen blijft het overdag met 2 tot 7 graden aan de zachte kant. Door de dooi kan het ook flink mistig zijn. Aan het begin van het weekend gaat het vriezen en daarbij kan ook een dun laagje sneeuw vallen. Ook overdag blijft de temperatuur dan onder nul. De pistes kunnen met 7-9 graden vorst ’s nachts prima geprepareerd worden. Volgens de planning sluit het skigebied pas begin april en zoals het er nu naar uitziet is een vroegtijdig einde van het wintersportseizoen niet aan de orde.

Foto: Snowplanners.com


Maak er een leuke roadtrip van! Op je verblijf bij Hilton bespaar je nu als je boekt met deze aanbiedingen en kortingscodes!

Tags:

IJskoude lucht uit Siberië is al bijna in Nederland en dat gaat vandaag gepaard met neerslag. Aanvankelijk zijn er perioden […] Lees meer

Winterweer is in aantocht. De koude lucht bereikt Noordoost-Nederland vrijdagmiddag en Zeeland pas tegen zaterdagochtend. De komst van de winterkou […] Lees meer