Start lente kouder dan winter

De gemiddelde temperatuur tijdens de eerste twee weken van de meteorologische lente bedraagt in De Bilt 3,1 graden tegen 5,2 normaal. Dit is lager dan gemiddelde maandtemperatuur van de afgelopen wintermaanden december (9,6), januari (4,8) en februari (4,6). Ook heeft het al vaker gevroren dan normaal in een hele maartmaand.

De teller staat vandaag al op elf vorstdagen (minima onder nul), waar het in een hele maartmaand normaal acht keer tot vorst komt. Daarmee heeft het al vaker gevroren dan in december (vorstloos) en januari (9 vorstdagen) bij elkaar. Februari had de normale hoeveelheid van dertien vorstdagen.

Het aantal maartse vorstdagen kan deze week verder oplopen naar dertien. Komend weekend raken we de nachtvorst kwijt en hoeven we geen autoruiten te krabben. Er komt dan veel bewolking, waardoor het niet meer sterk kan afkoelen. Het nadeel daarvan is dat het door de bewolking overdag ook niet lekker wil opwarmen. Sterker nog, het is behoorlijk fris met maxima van een graad of 7. Vanaf zondag zijn er bovendien kleine regenkansen.

Maart 1969Maartkou in het verleden

De koudste maart uit de meetgeschiedenis was 1955 met een gemiddelde temperatuur van 1,9 graden. Het vroor toen op 23 van de 31 dagen. Maart 1969 telde de meeste vorstdagen: 25! IJsdagen (het hele etmaal vorst) komen gemiddeld eens in de tien jaar voor. Recordhouder is 1971 met maar liefst vijf ijsdagen. Deze kwamen allemaal voor in de eerste week van maart. Recordlaat kwam het tot een ijsdag in 2013, namelijk op 11 maart.

Maart 2013 is de meest recente koude maartmaand met een gemiddelde temperatuur van 2,5 graden, de koudste Pasen sinds 1964 en de koudste derde decade (0,3 graden) uit de maartgeschiedenis.

Maart 2014Warme dagen in maart

De warmste maart beleefden we in 1991 met een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden.Een warme dag met maxima van 20 graden of meer komt in maart gemiddeld eens in de vijf jaar voor.De laatste keer was in 2014, toen telden we gelijk drie warme dagen. Warme dagen zitten er nu in de verste verte niet in. We houden voorlopig noordelijke winden en vanuit die hoek valt geen warmte te verwachten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
15 maart 2016

Lenteachtige donderdag

Meisje in de narcissen

Komende donderdag wordt de mooiste dag van deze droge en vrij zonnige voorjaarsperiode. Het belooft een stralend zonnige dag te […] Lees meer

Het stabiele droge voorjaarsweer duurt nog zeker tot in het volgende weekend. Daarbij schijnt de zon geregeld uitbundig, maar soms […] Lees meer