Twee keer zoveel sneeuw in Alpen als vorig jaar

Op veel plaatsen ligt deze krokusvakantie twee keer zoveel sneeuw als vorig jaar. In Frankrijk is het sneeuwdek gemiddeld 1 meter in het dal en 2 aan de top. In Oostenrijk ligt 0,75 tot 1,5 m gemiddeld. Maar er zijn ook uitschieters naar 4 meter. Volgende week is het in Frankrijk op veel plaatsen droog met regelmatig zon. In Oostenrijk trekken over de noordelijke gebieden wolkenvelden en kan het licht sneeuwen. Dichter bij de Italiaanse grens is het zonniger en blijft het droog.

Het maakt dit jaar niet uit wat je wintersportbestemming is, er ligt overal voldoende sneeuw. Vorige winter was dat wel anders. Zeker tijdens Kerst 2016 lag er weinig sneeuw. Voor de voorjaarsvakantie had het vorig jaar op verschillende plaatsen wel gesneeuwd, maar dit jaar ligt er twee keer zoveel sneeuw. In lagere skigebieden en zeker in de dalen wordt dit jaar meer sneeuw gemeten. Hieronder een overzicht van de sneeuwhoogten in enkele populaire wintersportgebieden.

  24-2-2017   13-2-2018   Afwijking tov 2017 
Skigebied Top (cm) Dal (cm) Top (cm) Dal (cm) Top (%) Dal (%)
Les Trois Vallées 210 115 275 230 +31 +100
Les Deux Alpes 160 40 200 85 +25 +113
Saas-Fee 170 30 435 120 +156 +300
Sölden-Ötztal Arena 218 20 330 25 +51 +25
Saalbach Hinterglemm 60 40 170 90 +183 +125
Gemiddelde 164 49 282 110 +89 +133


Frankrijk erg veel sneeuw

Ga je naar Frankrijk om te wintersporten, dan zit je volgende week goed! De komende dagen trekken nog een paar neerslaggebieden over Zuid-Frankrijk richting de Alpen. Hierdoor kan het af en toe sneeuwen. Vooral morgen en zaterdag is de kans op neerslag groot. Van een sneeuwdump is geen sprake, maar een vers laagje van 5-15 cm in de hogere delen zit er wel in. De lucht is aanvankelijk erg zacht met een vorstgrens van 2000 meter. In de lagere dalen zoals La Clusaz (1000m) in skigebied Massif des Aravis valt regen. Maar laat je niet ontmoedigen als je voor aankomst door de regen rijdt. In de lagere skigebieden valt smeltende sneeuw en in de hoge gebieden sneeuwt het gewoon.

Aan het eind van het weekend neemt de kans op neerslag af en het vooruitzicht naar volgende week laat een zonniger weerbeeld zien. Er zijn ook wolkenvelden, maar deze houden zich meestal in de dalen op. Er staat niet veel wind en de temperatuur daalt enkele graden. In de meeste skidorpen ligt de middagtemperatuur volgende week iets onder het vriespunt. In Val Thorens wordt later in de week wat lichte sneeuwval berekend, maar de kans dat dit uitkomt is niet heel groot.

Er ligt sneeuw in overvloed met in het dal gemiddeld een meter sneeuw en hoog in de skigebieden meer dan 2 meter. In alle skigebieden kun je tot in het dal afdalen. Met gemiddeld 93% zijn bijna alle skiliften geopend. In skigebied Les Arcs (Paradiski) wordt 3,9 meter sneeuw gemeld op 3226 meter.

Oostenrijk vooral zon in het zuiden

In tegenstelling tot de Franse Alpen is het in Oostenrijk komend weekend overwegend droog. Wel zijn er wolkenvelden en ook hoog in de bergen is het door sluierbewolking niet heel zonnig. De lucht is het vrij zacht met in de bekende wintersportdorpen zoals Saalbach, Flachau en Serfaus maxima van 3-4 graden. Na het weekend daalt de temperatuur enkele graden en blijft het overdag op de meeste plaatsen vriezen. De wolkenvelden lossen op en maandag wordt een stralende dag. Omdat er weinig wind staat is het op het terras zalig weer.

Vanaf dinsdag trekt wat vochtigere lucht vanuit het noorden over het land. Hierdoor neemt de bewolking vooral in de noordelijke dalen toe. Ook in de noordelijke skigebieden zoals Skicircus Saalbach Hinterglemm en Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) neemt de bewolking toe en kan een klein beetje sneeuw vallen. Dieper in de Alpen is de kans op sneeuw veel kleiner en in zuidelijke gebieden (Sölden-Ötztal Arena en Silvretta Arena Ischgl-Samnaun) blijft het droog met zon en hooguit wat hoge bewolking. De middagtemperatuur ligt daarbij rond of iets onder het vriespunt.

Ook in Oostenrijk is het een goed sneeuwseizoen. Inclusief alle kleine (lage) skigebiedjes ligt er in het dal gemiddeld 76 cm sneeuw en aan de top ruim 1,5 meter. Dit is iets minder dan in de Franse Alpen. Dat komt omdat daar door een westelijke stroming een aantal keer veel meer sneeuw viel dan in Oostenrijk. In de hoge gebieden ligt wel veel sneeuw met aan de top van skigebied Sölden-Ötztal Arena 3,3 meter.

Voor het skiplezier maakt de exacte hoeveelheid sneeuw niet uit. In de meer dan 200 skigebieden ligt ruim voldoende sneeuw. In 80% van de gebieden zijn alle liften open en een afdaling tot in het dal is vanzelfsprekend.

Winterberg volop sneeuw

Ook dicht bij huis is het komende week prima wintersportweer. In het Hochsauerland ligt sneeuw en alle pistes zijn in Winterberg geopend. Overdag ligt de temperatuur iets boven nul, maar in de nacht vriest het enkele graden. De pistes kunnen prima geprepareerd worden en met 20 cm in het dal is een beetje dooi geen probleem. Vandaag is het stralend weer, maar morgen zal waarschijnlijk wat sneeuw vallen. Ook na het weekend is er kans op wat lichte sneeuw. Daarna zullen er ook genoeg zonnige momenten zijn voor een zeer geslaagde vakantie.

Foto: snowplanners.com

Tags:

Op veel plaatsen ligt deze krokusvakantie twee keer zoveel sneeuw als vorig jaar. In Frankrijk is het sneeuwdek gemiddeld 1 […] Lees meer

Op veel plaatsen ligt deze krokusvakantie twee keer zoveel sneeuw als vorig jaar. In Frankrijk is het sneeuwdek gemiddeld 1 […] Lees meer