Sneeuw en gladheid komende nacht

Een neerslaggebied trekt vannacht over het land en daarbij kan het in het midden en oosten enige uren sneeuwen. Ten oosten van de lijn Drachten – Zwolle – Ede – Roermond kan een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. In het oosten en noordoosten valt de meeste sneeuw, 2-4 cm. Aan het begin van de ochtend gaat de sneeuw over in regen en dooit het sneeuwdek weg. Wel kan het in de oostelijke helft tijdens de ochtendspits nog glad zijn door sneeuwresten.

Vanavond laat arriveert de neerslag al in het westen. In de kustgebieden valt voornamelijk regen en verder landinwaarts valt natte sneeuw. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Flevoland blijft de natte sneeuw waarschijnlijk niet liggen. In het zuiden kan het plaatselijk wit worden, maar de kans op een mooi sneeuwdek is klein.

Rond 2:00 uur bereikt het neerslaggebied de oostelijke helft van het land. Daar valt de neerslag direct als sneeuw en wordt het al gauw wit. De temperatuur ligt tijdens sneeuwval dicht bij het vriespunt. Vooral in hogere gebieden zoals de Veluwe en op de Sallandse Heuvelrug, maar ook in het oosten en noordoosten ontstaat een mooie plakkerige sneeuwlaag van 2-4 cm.

Gladheid en regen tijdens ochtendspits

Geleidelijk trekt de neerslag oostwaarts en aan het begin van de ochtend zal de sneeuw ook in het oosten overgaan in regen. De sneeuwdrab kan vooral in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland voor spekgladde wegen zorgen. Elders is de kans op gladheid klein. Wel kan het verkeer in de Randstad hinder ondervinden van de regen.

In de tweede helft van de ochtend trekt de meeste regen naar Duitsland weg. Geheel droog wordt het nog niet. Verspreid over het land kan namelijk nog een bui vallen. Ook in de middag is kans op een bui. Het is overwegend bewolkt, maar geleidelijk breekt het wolkendek vanuit het westen open.

Vrij zonnig winterweer

Morgenavond is het wisselend bewolkt met kans op een bui. In de nacht naar vrijdag klaart het breed op en wordt het in het hele land droog. Onder een heldere sterrenhemel koelt het af naar -1 graad in het binnenland tot +2 in de kustgebieden. Plaatselijk kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Aan het eind van de nacht kan zeer lokaal een mistbank ontstaan.

Vrijdag belooft een prachtige winterdag te worden. Er is veel zon en er ontstaan slechts enkele stapelwolken. De middagtemperatuur komt uit op 6 graden in het noordoosten tot 8 in het zuidwesten. Er staat daarbij een zwak briesje uit het zuiden tot zuidwesten. Omdat er weinig wind staat is het in de zon heerlijk aangenaam.

Ook de dagen daarna is het aardig winterweer. Vooral in de middag is er ruimte voor de zon. ’s Ochtends kan het regionaal mistig zijn en plaatselijk duurt het tot het middaguur voordat de mist optrekt. Het wordt 6-8 graden en er staat weinig wind. Wel neemt na het weekend de kans op een spat regen toe. In de tweede helft van de week draait de wind naar het noordoosten en wordt het kouder.

Foto: Jannes wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Een neerslaggebied trekt vannacht over het land en daarbij kan het in het midden en oosten enige uren sneeuwen. Ten […] Lees meer

Een neerslaggebied trekt vannacht over het land en daarbij kan het in het midden en oosten enige uren sneeuwen. Ten […] Lees meer