Vrij zonnig en zacht begin wintersportvakanties

Eind deze week reizen veel Nederlanders, uit regio Noord, af naar de Alpen voor hun wintersportvakantie. Onderweg naar de oostelijke Alpen kan sneeuw overlast veroorzaken, maar vanaf zondag volgt overal vrij zonnig en zacht wintersportweer. In Frankrijk en Zwitserland is het zaterdag ook al fraai weer. Overdag dooit het in de meeste gebieden, waardoor de sneeuw wat papperig wordt en er sprake is van groot lawinegevaar. Eind volgende week stijgt de kans op sneeuw.

Zonnebril en zonnebrandcrème mogen niet gemist worden in de wintersportuitrusting. Het overgrote deel van de dagen verloopt namelijk zonnig. De zon krijgt in de tweede helft van februari in de Alpen al behoorlijk wat kracht. Door weerkaatsing van het zonlicht op het sneeuwdek bereikt extra veel UV-straling ons lichaam. Hierdoor kan een onbeschermde huid gemakkelijk verbranden en ook kan sneeuwblindheid ontstaan.

Sneeuw onderweg naar oostelijke Alpen

Vrijdag en zaterdag trekt een neerslagzone over het oostelijk Alpengebied (Duitse Alpen, oosten van Zwitserland, Oostenrijk en noordoosten van Italië). De sneeuwgrens ligt rond 1500 meter. Daarboven valt sneeuw, daaronder regen en natte sneeuw. De sneeuw kan overlast veroorzaken op de heenweg naar de wintersportoorden. Zaterdagavond wordt het overal droog. In de Franse Alpen, het westen van Zwitserland en het noordwesten van Italië is alleen sprake van meer bewolking op vrijdag en lokaal een vlokje sneeuw.
Autovakantie wintersport

Blijf op de pistes vanwege groot lawinegevaar

Het is belangrijk om tijdens de wintersport in deze krokusvakantie op de pistes te blijven. De kans op lawines is groot. Er ligt veel sneeuw in de Alpen, maar de sneeuwlaag is onstabiel. De wisseling tussen dooi overdag en vorst in de nachten komt de stabiliteit van het sneeuwdek niet ten goede. Wie off piste gaat neemt grote risico’s. Op de pistes is het over het algemeen veilig, omdat de situatie goed wordt gemonitord en de pistes telkens opnieuw geprepareerd worden. Hieronder sneeuwhoogtes van enkele bekende gebieden.

Lees op Zoover over de risico’s van off-piste gaan.

  Top (cm) Dal (cm)
Les Trois Vallées 210 115
Les Deux Alpes 160 40
Saas-Fee 170 30
Sölden – Ötztal Arena 218 20
Kitzbühel & Kirchberg 90 70
Saalbach Hinterglemm 60 40
Sestriere 140 60
Val Gardena 40 20


Actuele sneeuwhoogtes andere gebieden en gedetailleerde weersverwachting

Nieuw in de Weeronline app: actuele wintersportinformatie!

Voor elk wintersportgebied kun je nu zien of het gebied open is, hoeveel sneeuwval er is geweest, hoeveel sneeuw er op de top ligt en hoeveel kilometers pistes er open zijn.

Download de app (iOS of Android), zoek jouw favoriete wintersportgebied en voeg ‘m toe. Scroll naar beneden en klik op ‘Wijzigen’ en zorg dat ‘Wintersport’ aanstaat. Voilà, jij hebt nu de laatste info bij de hand!

Voor wintersportinspiratie volg: Zoover Wintersport Weblog

Tags:

In Maastricht werd het om 15:00 uur 17,1 graden. Niet eerder werd op 15 februari in ons land op een …
Lees meer...

 

De zon zal ons morgen op Valentijnsdag aangenaam verwarmen. In de vroege ochtend is het nog erg koud met gevoelstemperaturen …
Lees meer...