Witte of groene Kerst?

De kans op een witte Kerst slinkt met de dag. Het vooruitzicht naar volgende week laat zuidwestelijke winden zien en daarmee hoeven we niet veel vorst te verwachten. Wel wordt het halverwege volgende week wisselvalliger. Voor een witte Kerst hebben we neerslag én kou nodig. Zoals het er nu naar uitziet is de kans op normale of bovennormale temperaturen 80%. Met 20% is er een kleine kans op koud weer, maar dan is het waarschijnlijk ook droog.

Voor een sneeuwdek in december moet werkelijk alles meezitten. We hebben koude nodig én neerslag. Doordat koud weer meestal gepaard gaat met oostelijke winden is het dan juist droog. Ideaal is de overgang van een koude periode naar zachter weer met neerslag. Dit staat ons dit weekend te wachten. Zaterdag is het overdag 0 tot 1 graad en in de nacht naar zondag trekt een neerslaggebied over het land. In het midden, oosten, noorden en noordoosten kan het tijdelijk wit worden en in Drenthe en Groningen is de kans op een sneeuwdek het grootst. Het sneeuwdek houdt niet lang stand, want na de sneeuw volgt regen en ’s middags wordt het 2-4 graden.

Komende week stijgt de middagtemperatuur naar 5-9 graden. Er zijn veel wolkenvelden en vanaf woensdag stijgt de kans op regen. Daarmee is het warmer dan normaal. Gewoonlijk wordt het eind december overdag 4-6 graden en ook bij deze waarden hoeven we geen sneeuw te verwachten. Het vooruitzicht naar Kerst kan nog wel wat kouder worden, maar bij een zuidwestelijke wind blijft het hooguit bij wat natte sneeuw. Als na het weekend zich geen weersomslag aftekent moeten we genoegen nemen met een groene Kerst.

Eerder uitzondering dan regel

Ook het verleden stemt pessimistisch. Om officieel van een witte Kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen “een gesloten sneeuwdek” liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte Kerst.

De laatste witte Kerst was in 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte Kerst. Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral in de periode voor Kerst tot aanzienlijke sneeuwval. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte Kerst.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De Foute Kersttruiendag van Save the Children komt als geroepen. Een dikke trui is hard nodig: de dag begon met vorst en 's middags is het 1-2 graden. Lees meer

14 december 2018

2018 in top-3 warmste jaren

Opnieuw gaat een jaar als uitzonderlijk warm de boeken in. Dit jaar kan een top-3-notering in de lijst met warmste jaren niet meer ontgaan. Lees meer