Sneeuwdek Europa zakt 12 cm per decennium

Winters in Europa gaan steeds minder vaak gepaard met een dik pak sneeuw en bijkomende sneeuwpret. De sneeuwhoogte daalt sinds 1951 elke tien jaar gemiddeld met ongeveer 12 centimeter, zo blijkt uit onderzoek van klimaatgegevens uit meer dan zes decennia van duizend weerstations in heel Europa, zo meldt Nature Today.

De studie werd uitgevoerd door onderzoeker Adrià Fontrodona Bach, die daarbij assistentie kreeg van drie onderzoekers van de Wageningen University, onder wie Ryan Teuling. ,,Het belang van deze ontwikkeling zit niet alleen in de afgenomen sneeuwpret. Het is het resultaat van een combinatie van stijgende temperaturen en de effecten van klimaatverandering op de neerslag”, aldus Teuling.

Volgens hem zorgt het broeikaseffect voor extremere neerslag en hogere temperaturen tot minder sneeuwophoping. “In onze studie laten we zien dat de sneeuwaccumulatie in Europa dramatisch afneemt, wat grote implicaties heeft voor de beschikbaarheid van zoet water tijdens de smeltperiode in de lente. Extreme sneeuwophopingen, die meestal zeer ontwrichtend zijn voor de samenleving, nemen echter ook af, zij het in een wat langzamer tempo.”

Versnelling afname

De onderzoekers, die bij hun studie geholpen werden door het KNMI, constateerden dat er vanaf de jaren tachtig een versnelling optrad in de afname van het sneeuwdek. De afname werd in heel Europa gevonden, behalve in de allerkoudste gebieden. In deze gebieden, zoals de hoogste delen van de Alpen, neemt de sneeuwhoogte juist toe dankzij klimaatverandering. De hoeveelheid neerslag stijgt en in de koudste gebieden blijft het koud genoeg voor neerslag in vaste vorm.

Ook in Nederland neemt het aantal dagen met een sneeuwdek fors af. Sneeuw valt meestal bij noordenwinden. Deze winden zijn koud en vochtig. Soms sneeuwt het bij een aflandige noordoosten- tot zuidenwind, maar meestal is deze lucht te droog voor een goed pak sneeuw. Door de opwarming van het klimaat worden de noordenwinden in de toekomst te warm voor sneeuw. De Noordzee warmt immers snel op. Dan blijven alleen de aflandige, droge winden over die potentieel koud genoeg zijn voor sneeuw.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De eerste sneeuw van dit jaar in de VS viel niet in New York of Boston, maar in Houston, Texas. Dat is een record, volgens een Amerikaans weerbureau. Lees meer

Sint en pieten hebben geluk deze zaterdag. Het belooft stralend zonnig en droog weer te worden. Alleen de frisse oostenwind is de Sint niet gunstig gezind. Lees meer