Ongezonde lucht in Melbourne nekt Sloveense tennisster

De bosbranden in Australië hebben nu al gevolgen voor de Australian Open, een van ’s werelds belangrijkste tennistoernooien, in Melbourne. De luchtkwaliteit in de stad is zo slecht dat de Sloveense tennisster Dalila Jakupovic bij de kwalificaties moest opgeven na een zware hoestbui.

“Het was echt vreselijk. Ik kon niet meer ademen. Ik was echt bang dat ik zou instorten”, zei de aangeslagen Jakupovic. “Ik zakte door mijn knieën omdat ik niet meer kon lopen. Op de grond was het ook wat makkelijker om lucht te krijgen.”

Volgens IQ Air is de lucht in de op één na grootste stad van Australië momenteel “zeer ongezond”. Veel tennissers zeggen dan ook op Twitter dat de wedstrijden in Melbourne eigenlijk afgelast moeten worden. Toch heeft de toernooidirectie anders besloten omdat de omstandigheden in de loop van de dag beter zouden worden. Op woensdag zou de wind kunnen helpen tegen de rook.

Australië heeft te maken met één van de strengste bosbrandseizoenen ooit. De branden woeden al sinds september en hebben tot nu toe 28 levens geëist. Meer dan 2500 huizen zijn door de vlammen verwoest. Een deel van de branden lijkt inmiddels onder controle.

Of er regen aankomt, lees je in de weersverwachting.

Foto: EPA

Tags:
Code geel voor onweer

Van de weercodes is code geel de op een na lichtste. De code wordt afgegeven als er ‘mogelijk’ sprake is van gevaarlijk weer. Wat betekent dit? Lees meer

Lawines hebben de afgelopen 24 uur in Pakistan zeker 57 mensen het leven gekost. Sneeuwmassa's kwamen los in de regio Kasjmir. Lees meer