Meer sneeuw verwacht in Alpenlanden

Het winterse weer in de Alpen blijft voorlopig voortduren. Maandag valt vooral in Oostenrijk en Zwitserland opnieuw erg veel sneeuw: lokaal tot wel 70 centimeter.

Ook Duitsland en Frankrijk worden niet gespaard. In de hoger gelegen gebieden in de Duitse Alpen valt een flink pak, lager in de bergen kan ook regen en natte sneeuw voorkomen. De Franse Alpen krijgen maandag te maken met 10 tot 20 centimeter verse sneeuw.

De intensiteit van de neerslag neemt dinsdag af. Woensdag is het in het hele Alpengebied droog met zonnige perioden. De adempauze duurt maar kort: donderdag volgt nieuwe neerslag. Vrijdag is het opnieuw even droog, maar in het weekend gaat het opnieuw sneeuwen. Daarbij gaat het waarschijnlijk niet meer om de extreme hoeveelheden van de afgelopen tijd.

Wateroverlast

Hoewel de korte pauze in de sneeuwval goed lijkt uit te komen, zorgt het smelten van de sneeuw ook voor problemen. In combinatie met hevige regenval kunnen overstromingen optreden. Maandagochtend was de rivier de Neckar in het zuidwesten van Duitsland buiten de oevers getreden.

In Nederland zorgt het smeltwater voor een hogere stand van de Rijn, maar er wordt geen bijzonder hoogwater verwacht. Het smeltwater uit de Duitse Alpen komt voornamelijk in de Donau terecht. De Rijn wordt vooral gevoed vanuit Zwitserland en Oostenrijk. Daar wordt minder smeltwater verwacht.


Jij wil thuis ook een leuk dagje plannen? Kies voor de Beekse Bergen en profiteer van extra kortingen dankzij onze speciale aanbiedingen!

Foto: EPA

Tags:

Na nieuwe sneeuwval zijn maandag in Oostenrijk ongeveer 180 wegen onbegaanbaar geraakt. Komende dagen wordt het weer minder slecht. Lees meer

Na de regen en sneeuwval van de afgelopen dagen zijn meerdere rivieren en beken in het zuiden van Duitsland buiten hun oevers getreden. Lees meer