Honderden ooievaars hebben geen trek in trek

Ooievaars zijn eigenlijk trekvogels, maar er zitten er nu nog zeker 547 in Nederland. Dat is althans het aantal ooievaars dat is gespot tijdens een speciale wintertelling. De vogels die nog hier zijn, voelen kennelijk niet de aanvechting om naar zuidelijker contreien te trekken. Mogelijk is de zachte winter de oorzaak.

In totaal deden 243 mensen mee aan de telling, die was georganiseerd door de organisatie STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow. Stork is tevens het Engelse woord voor ooievaar). Vorig jaar werden bij de telling iets meer ooievaars gezien: 650. Het zou kunnen dat het aantal nog wat stijgt, omdat mensen hun waarneming soms een dag later pas doorgeven.

Een duidelijke verklaring voor het feit dat zoveel ooievaars hier blijven, heeft een woordvoerster niet. ”Het kan zijn dat het met de zachte winters te maken heeft. We willen mensen er in elk geval bewust van maken dat ze ooievaars niet moeten voeren. Laat ze hun eigen gang gaan.”

Foto: ANP

Tags:

Na de regen en sneeuwval van de afgelopen dagen zijn meerdere rivieren en beken in het zuiden van Duitsland buiten hun oevers getreden. Lees meer

14 januari 2019

Vuil winterweer op komst

Er is vuil winterweer op komst met grote kans op gladheid. Sneeuwpret op grote schaal of schaarsbaar natuurijs zit er waarschijnlijk niet in. Lees meer