Gemiddeld neerslagtekort opnieuw naar 300 mm

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt komende week opnieuw naar 300 mm of meer. Er wordt voorlopig geen noemenswaardige neerslag verwacht. Momenteel bedraagt het tekort circa 290 mm. De afgelopen tijd zijn grote regionale verschillen ontstaan. In het zuiden en oosten is het neerslagtekort met 300-400 mm extreem hoog! Door de plensbuien van vorige week is het tekort in Noord-Holland, Zuid-Holland en het westen van Utrecht op grote schaal gedaald naar 180 tot 250 mm.

In het noordwesten van Zuid-Holland is het tekort zelfs gedaald naar 140-180 mm. Dat is een fors verschil met de droogste gebieden van het land. Vooral in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, in delen van Brabant, in Limburg, in de Achterhoek en in het zuiden van Twente is het extreem droog met een neerslagtekort van 350 tot lokaal circa 400 mm.

Actueel neerslagtekort. Bron: KNMI

Doordat afgelopen week weinig neerslag is gevallen in het stroomgebied van Rijn en Maas dalen de waterstanden in de grote rivieren opnieuw flink. De grondwaterstanden blijven vooral onder de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van het land extreem laag.

Groen gras zegt niets over grondwater

Dat het gras op veel plaatsen groen ziet heeft te maken met recent gevallen neerslag, waardoor de bovenste laag van de bodem vochtig is. Gras wortelt ondiep en profiteert daarom snel van een beetje neerslag. Voor bomen is een goede grondwaterstand belangrijk. Zeker in het oosten en zuiden van het land zijn de grondwaterstanden nog niet of nauwelijks gestegen en is de droogte voor diep wortelende gewassen nog net zo erg als in de zomer.

Landelijk gemiddeld neerslagtekort. Bron: KNMI

Foto: Ben Saanen

Tags:

Het noorden en het oosten van Australië kampen met extreme droogte. Voorlopig komt hier geen einde aan. Dit resulteert onder andere in slechte oogsten. Lees meer

Geniet hier mee van foto's van de schitterende zonsondergang die op veel plaatsen in Nederland te zien was. Lees meer