Enorme droogte in Australië houdt aan

Het einde van de droogte in het noorden en oosten van Australië is nog lang niet in zicht. De nationale meteorologische dienst verwacht dat de droge omstandigheden de rest van het jaar aanhouden. 

Het Australische Bureau of Meteorology zegt dat er slechts 35 procent kans is dat er in de noordelijke en oostelijke staten een gemiddelde hoeveelheid neerslag gaat vallen tussen 1 oktober en het einde van het jaar. Die gebieden hebben juist enorm behoefte aan regen omdat er al sinds mei amper neerslag is gevallen. Hierdoor zijn oogsten op grote schaal mislukt.

Door de voortdurende droge omstandigheden zal de productie van granen en maïs verder onder druk komen te staan. En boeren zullen mogelijk nog meer vee moeten slachten door het tekort aan veevoer. Dit heeft weer negatieve gevolgen voor de Australische economie in bredere zin.

13 procent lagere graanproductie

Eerder deze week stelde Australië haar beoogde graanproductie dit jaar nog met 13 procent naar beneden bij vanwege de droogte. Dit heeft grote gevolgen voor de op drie na grootste graanexporteur ter wereld. Volgende week volgt een zelfde update voor de rundvleesproductie. De graan- en vleesproductie uit de landelijke gebieden is goed voor 3 procent van de Australische economie. De centrale bank van het land waarschuwde dan ook dat de droogte een grote klap voor de economie kan zijn.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De VS en de Filipijnen krijgen te maken met bijzonder hevige orkanen. In de VS zijn grote overstromingen te verwachten en de Filipijnen krijgen veel wind. Lees meer

Komende week wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht. De droogte neemt opnieuw toe, maar er zijn grote regionale verschillen. Lees meer