Water Middellandse Zee zeer warm

De hittegolf die Frankrijk eind vorige maand teisterde, heeft het water in de Middellandse Zee extreem verwarmd. In de wateren voor de Franse zuidkust zijn temperaturen tot meer dan 30 graden Celsius gemeten, 3,5 tot 5,5 graden warmer dan het gemiddelde.

Zelfs tijdens de hittegolf van 2003 werd het zeewater niet zo heet, meldt de krant La Depêche du Midi. De temperatuur van de Atlantische Oceaan is aan de Franse zuidwestkust circa 22 graden.

De hoge temperaturen zijn goed nieuws voor vakantiegangers, maar niet voor de flora en fauna onder water. Koralen lijden eronder als het water warmer is dan 25 graden en er kan algengroei ontstaan. Als de hoge temperaturen de nieuwe norm worden, voorkomt dat de opname van zout door plankton en komt de hele voedselketen in gevaar, waarschuwen deskundigen.

Foto: EPA

Tags:

Barry is vanmiddag (Nederlandse tijd) als orkaan aan land gegaan in de VS. Er is een gemiddelde windsnelheid gemeten van 120 km/uur. Lees meer

In de Amerikaanse staat Louisiana bereidt men zich voor op zwaar weer. Tropische storm Barry zal waarschijnlijk als een lichte orkaan aan land komen. Lees meer