Moesson raakt India en Nepal hard

Zeker vijftien mensen zijn om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen in Nepal als gevolg van hevige moessonregens. Zes anderen worden nog vermist, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de krant The Himalayan Times. Dertien mensen raakten gewond. In India zijn de afgelopen dagen zeker tien doden gevallen en meer dan een miljoen Indiërs is op de vlucht voor het wassende water. 

Bewoners van ondergelopen huizen in Nepal worden met rubberbootjes uit hun penibele situatie gered. De autoriteiten hebben de Nepalezen opgeroepen alert te blijven, omdat dit weekend nog veel meer regen wordt verwacht.

Ruim een miljoen mensen in India op de vlucht

Meer dan een miljoen Indiërs hebben een veilig heenkomen moeten zoeken omdat door de moesson rivieren buiten hun oevers traden. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Assam hebben overstromingen de afgelopen dagen zeker tien levens geëist. Meer dan 1800 dorpen zijn ondergelopen.

Vooral de rivier de Brahmaputra, die vanuit de Himalaya door Assam richting Bangladesh stroomt, kan de waterhoeveelheid niet aan. Het waterniveau zal volgens de autoriteiten alleen maar verder stijgen, ook omdat er meer regen is voorspeld voor de komende dagen. “De situatie is extreem kritiek”, aldus de deelstaatminister van Waterstaat, Keshab Mahanta.

De moesson duurt normaal gesproken van juni tot en met september en leidt in Nepal en India vaker tot fatale overstromingen.

Foto: EPA

Tags:

De laatste twee etappes voor de eerste rustdag in de Tour de France is het prima fietsweer. Maandag is het wel een stuk warmer dan zondag. Lees meer

Barry is vanmiddag (Nederlandse tijd) als orkaan aan land gegaan in de VS. Er is een gemiddelde windsnelheid gemeten van 120 km/uur. Lees meer