Recordhoge mei-luchtdruk in De Bilt

In De Bilt is vanochtend tussen 10:00 en 11:00 uur een uurgemiddelde luchtdruk van 1041,0 hPa gemeten. Nog nooit was de luchtdruk op het hoofdstation in mei zo hoog als vandaag. Het vorige officiële record stond op 1040,2 hPa en werd gemeten op 16 mei 1943. Op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling bedroeg de luchtdruk tussen 11:00 en 12:00 uur zelfs 1041,8 hPa. Inmiddels is de luchtdruk begonnen aan een langzame en gestage daling. 

Het is bijzonder dat de luchtdruk vandaag zo hoog is. Normaal gesproken staat de winter bekend om haar krachtige hogedrukgebieden. De allerhoogste luchtdruk ooit gemeten in De Bilt bedraagt 1050,4 hPa. Deze bijzonder hoge waarde werd genoteerd op 26 januari 1932. Elders in het land is de luchtdruk nog hoger geweest. Het record over alle weerstations staat op naam van Eelde met 1053,0 hPa, gemeten op 23 januari 1907.

Wat is luchtdruk?

Met luchtdruk wordt uitgedrukt hoeveel lucht er op het aardoppervlak drukt. Bij een luchtdruk van 1041 hPa drukt er op iedere vierkante meter een gewicht van 10.410 kg. Een hogedrukgebied wordt gekenmerkt door dalende bewegingen in de atmosfeer, waardoor de druk op het aardoppervlak toeneemt. In een lagedrukgebied stijgt de lucht op en neemt de druk aan de grond af. Vaak is het bij een lagedrukgebied slecht weer, doordat de lucht die opstijgt resulteert in wolken en buien.

De hoge luchtdruk voel je meestal niet, maar mensen met migraine zijn wel gevoelig voor snelle luchtdrukdalingen. Vanaf vanmiddag zal de luchtdruk weer dalen, maar van een snelle daling is geen sprake.

Bijzonder koude start van de dag

Vanwege de hoge luchtdruk is het rustig weer. Vanochtend vroeg stond er nauwelijks wind en daardoor was het erg fris. Het koudst was het op weerstation Hupsel (in de Achterhoek) met -1,9 graden. Deze temperatuur is op anderhalve meter hoogte gemeten. Aan de grond was het nog kouder met in Twenthe maar liefst -6,4 graden! In een groot deel van het land kwam het vannacht tot grondvorst. In De Bilt kwam het op neushoogte net niet tot vorst. Het kwik bleef op het hoofdstation steken op 0,4 graden.

De zon schijnt volop en daardoor loopt de temperatuur snel op. De temperatuur stijgt naar 13 graden in het noorden, 15 in het midden en 16 tot lokaal 17 in het zuiden en zuidoosten. Komende dagen wordt het nog wat warmer. De nachtvorst verdwijnt geleidelijk en in de loop van de week kan het regionaal 20 graden worden. Wel neemt de bewolking later in de week toe en stijgt de kans op buien.

Foto: Jannes Wiersema

Tags:

De luchtkwaliteit in India is weer eens erg slecht. Op zichzelf is dat geen nieuws, maar in deze tijd van het jaar is extreme luchtvervuiling uitzonderlijk. Lees meer

Cycloon An ligt momenteel ten oosten van Australië. Naar verwachting zal de cycloon woensdagochtend het noorden van de Australische deelstaat Queensland bereiken. Lees meer