Wateroverlast verwacht in noordoosten door plensbuien

Vanaf de tweede helft van de middag kunnen in het (noord)oosten en noorden zware onweersbuien ontstaan. De plensbuien kunnen maar liefst 30-50 mm water in korte tijd achterlaten. Lokaal is een ruime maandsom van 70 mm niet uitgesloten! Daarbij is ook kans op hagelstenen van 2-3 cm en windstoten rond 75 km/uur. Daar wordt het warm met 20-26 graden. In het midden, zuiden en westen is het beduidend frisser met 13-19 graden. In de tweede helft van de avond nemen de buien in intensiteit af.

Vandaag probeert een storing de zomerse warmte uit ons land te verdrijven. Dit lukt alleen in het zuiden, midden en westen van het land. Daar is het grotendeels bewolkt en komen lichte buien voor. Soms kan het langdurig regenen. Door een frisse (noord)westenwind is het slechts 13 graden in Zeeland en op de westelijke stranden, 14 in Zuid-Limburg en 15-17 in Utrecht en het Rivierengebied.

Ten noordoosten van de lijn Enschede-Zwolle-Harlingen waait de wind uit het noordoosten en wordt warme lucht aangevoerd met temperaturen van ruim 20 graden. Zo wordt het 23 graden in Drachten, 24 in Groningen en Enschede en lokaal 25 in de regio Ommen, Hardenberg en Emmen. In deze gebieden schijnt aan het begin van de middag nog even de zon, maar ontstaan snel grote stapelwolken.

Vanaf halverwege de middag zware onweersbuien met wateroverlast

Vanaf circa 15:00 uur ontstaan vooral in Drenthe, Groningen en het oosten van Overijssel en Friesland enkele zware onweersbuien. Bij deze buien is kans op grote hagelstenen van 2 à 3 cm en windstoten rond 75 km/uur. De grootste overlast wordt verwacht door enorm veel regenwater in korte tijd. Er kan gemakkelijk 30-50 mm vallen en lokaal is 70 mm niet uitgesloten. Dat is meer dan de normale maandsom van mei (61 mm).

Weermodel HARMONIE laat in de huidige berekening zien hoe grillig de neerslaghoeveelheden kunnen zijn. Op de ene plek valt niets, iets verderop een maandhoeveelheid. Ook de temperatuurverschillen vallen op. Normaal is het 15-19 graden.

De buien nemen in de tweede helft van de avond in intensiteit af. In het oosten en noorden wordt het dan droog met opklaringen. In het zuiden en westen komen ook ’s nachts nog enkele buien voor, maar deze zijn beduidend minder zwaar. Kouder dan 10-13 graden wordt het niet.

Zomers lenteweer keert snel terug

Het warme en zonnige weer keert morgen snel terug. In de vroege ochtend heeft het uiterste zuiden nog te maken met bewolking en een lokale bui. Elders is het op wat sluierbewolking na zonnig en ’s middags breekt ook in het zuiden de zon goed door. Bij een matige noordoostenwind wordt het op grote schaal zomers warm met 25-28 graden. Door een vrij krachtige noordelijke zeewind is het in de kustgebieden minder warm met circa 20 graden op de Wadden en 15 aan de Zeeuwse westkust. Op de westelijke stranden is het 20-24 graden.

Ook dinsdag is het vrij zonnig, droog en warm lenteweer met 19 tot 26 graden. Normaal is het half mei 15-19 graden. Vanaf woensdag draait de wind naar de frissere noordwesthoek en moet de temperatuur flink omlaag. Er is dan meer bewolking en de kans op een beetje regen neemt toe. Donderdag wordt het hooguit 13-16 graden. In het weekend lopen de temperaturen weer op.

Foto: Wouter van Bernebeek, Onlineweather

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vanaf de tweede helft van de middag kunnen in het (noord)oosten en noorden zware onweersbuien ontstaan. De plensbuien kunnen maar […] Lees meer

Vanaf de tweede helft van de middag kunnen in het (noord)oosten en noorden zware onweersbuien ontstaan. De plensbuien kunnen maar […] Lees meer