Zonnig en zomers warm volgende week

Volgende week wordt het zomers! De zon zal uitbundig schijnen en vooral in het zuidoosten is kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Ook aan de westkust wordt het warm met maxima van 20-25 graden. Op de Wadden wordt het circa 17 graden. Dit weekend krijgen we al een voorproefje van het mooie lenteweer. Het is overdag op de meeste plaatsen droog met geregeld zon. Zondag is het met maxima van 15 graden op de Wadden tot 20 in het zuidoosten al 4-6 graden warmer dan half april gebruikelijk is.

Na het weekend is de luchtdruk hoog en krijgt ons land te maken met droge (zuid)oostelijke winden. Maandag is er een mix van zon en wolkenvelden. Lokaal ontstaat nog een laatste bui. De dagen daarna verlopen waarschijnlijk zonovergoten. Geleidelijk stroomt warmere lucht over het land. Dinsdag wordt het op grote schaal 20-23 graden. Aan de westkust blijft de temperatuur nog iets achter met circa 18 graden en in het Waddengebied wordt het 15-17 graden.

Vanaf woensdag lijkt het wel hoogzomer! De temperatuur stijgt naar 20-25 graden in de kustgebieden en 23-28 in het binnenland! Omdat de (zuid)oostenwind in de loop van de week aantrekt blijft zeewind op de stranden waarschijnlijk uit. Daardoor kan het ook langs de westkust zomers warm worden. Door het koude water van de Noordzee blijft het kwik op de Wadden flink achter met circa 17 graden. Ter vergelijk: normaal wordt het half april 11 graden op de Wadden tot 14 in het oosten van Noord-Brabant en in Limburg.

Eerste lokale zomerse dag

Als het woensdag op één van de KNMI-stations 25 graden of meer wordt is er sprake van de eerste lokale zomerse dag van 2018. Normaal dient de eerste lokale zomerse dag zich pas begin mei aan; gemiddeld over de klimaatperiode 1981-2010 op 9 mei. Dat is drie weken later! Lukt het woensdag niet, dan zijn er donderdag en vrijdag nieuwe kansen. Enkele weermodellen berekenen dan zelfs nog hogere temperaturen. Daarbij zou het ook al tot een officiële zomerse dag in De Bilt komen. De kans daarop is momenteel circa 50%.

Vorige weekend kwam het op zondag 8 april al bijna tot een lokale zomerse dag. In Eindhoven werd het op deze recordwarme dag 24,9 graden.

Weekend voorproefje met geregeld zon en 20 graden in het zuidoosten

Na een paar dagen met vrij veel bewolking en lokale onweersbuien knapt het weer dit weekend op. Over de noordelijke helft van het land trekken zaterdagochtend nog wolkenvelden en in Friesland, Groningen en Drenthe kan wat regen vallen. In het zuiden zijn er zonnige perioden. De opklaringen breiden zich geleidelijk uit naar het noorden. Later op de middag nemen in het zuiden de bewolking en kans op een bui toe.

De temperatuur stijgt naar 13-14 graden in het Waddengebied, 16 graden in de kustprovincies en 18-19 graden in het binnenland. In de Brabantse Kempen, Limburg en in de Achterhoek wordt het 20 graden. De wind is slechts zwak tot matig uit het zuidwestelijke richting. Daardoor voelt het in de zon snel aangenaam aan.

Zondagochtend overheerst de bewolking en vooral in de noordelijke helft van het land komen enkele buien voor. In de loop van de ochtend en in de middag schijnt in het zuiden en westen de zon flink. Het binnenland maakt ook ’s middags nog kans op een bui. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind wordt het 15 graden op de Wadden, 16-18 in de kustprovincies en 18-20 in het binnenland.

Hoofdfoto: Ben Saanen, via @BSaanen

Tulpenfoto: Jannes Wiersema


Binnenkort op vakantie? Boek alvast je huurauto nu goedkoper bij Rentalcars dankzij deze exclusieve coupons en vouchers!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Volgende week wordt het zomers! De zon zal uitbundig schijnen en vooral in het zuidoosten is kans op zomerse temperaturen […] Lees meer

Volgende week wordt het zomers! De zon zal uitbundig schijnen en vooral in het zuidoosten is kans op zomerse temperaturen […] Lees meer