Veel sneeuwval in de Alpen

Vanavond en vannacht gaat het in de Alpen vanuit het westen sneeuwen. De sneeuwval houdt tot en met vrijdagmiddag aan. Aanvankelijk valt in veel dalen sneeuw, maar geleidelijk stijgt de vorstgrens naar circa 1800 meter. In de noordelijke regio’s van de Franse Alpen tot het westen van Oostenrijk kan in de hoge delen tot een meter verse sneeuw vallen. In het weekend is het droog met zon en kan volop van de verse sneeuw worden genoten. De temperatuur stijgt in de Oostenrijkse dalen dan wel naar ruim 10 graden.

In de Franse Alpen valt vanavond en vannacht al regelmatig sneeuw. Morgenochtend is het tijdelijk rustiger met lichte sneeuwval, maar later op de dag en in de nacht naar vrijdag gaat het weer harder sneeuwen. Daarbij waait het in de bergen ook flink, waardoor liften mogelijk dicht moeten. Ook vrijdagochtend sneeuwt het hard en waait het stevig. Pas later op de dag wordt het rustiger.

In hooggelegen gebieden zoals Val-Thorens kan tot circa een meter verse sneeuw vallen. In zuidelijkere skigebieden, zoals bijvoorbeeld Grand Serre Chevalier (Briançon) valt met 10-25 cm veel minder. Ook stijgt vrijdag de vorstgrens richting 2000 meter, waardoor in veel dalen regen valt.

Het weekend verloopt zonnig en droog, waardoor optimaal van de sneeuw kan worden genoten. Ook volgende week schijnt vaak de zon, al zijn enkele sneeuwbuien wel mogelijk. In het algemeen is het prima wintersportweer.

Oostenrijk meeste sneeuw in noordwesten

Ook in grote delen van Oostenrijk valt morgen en vrijdag veel neerslag. In het westelijke skigebied Ski Arlberg (Lech, Sankt Anton) valt 60-80 cm sneeuw. Lokaal valt hoog in de bergen zelfs een meter. In het meer oostelijk gelegen Saalbach valt circa 30 cm. Aanvankelijk ligt morgen de vorstgrens rond 1000 meter en valt op de meeste plaatsen sneeuw. Vrijdag valt in de bergen sneeuw, maar stijgt de vorstgrens naar circa 1800 meter, waardoor de neerslag in de dalen steeds meer als regen valt.

In de noordelijke regio’s gaat het bovendien tijdelijk flink waaien, waardoor skiliften mogelijk vooral donderdagmiddag regionaal dicht moeten.

In het weekend is het zonnig en droog. Het is heerlijk wintersportweer. In de dalen komt het wel tot flinke dooi met middagtemperaturen van ruim 10 graden. In Saalbach kan het kwik mogelijk zelfs oplopen tot 15 graden.

Weinig sneeuw voor Italiaanse Alpen

In de zuidelijke Alpenregio’s valt vrijwel niets. Dit geldt vooral voor de zuidelijkste regio’s van Frankrijk en het zuidwesten van de Italiaanse Alpen. Populaire regio’s in Noord-Italië, zoals Livigno en Val Gardena, pakken nog wel een paar sneeuwbuien (5-10 cm) mee. Overigens ligt ook daar voorlopig voldoende.

Witte pistes in Winterberg, wel regen

Het sneeuwt vandaag flink in Winterberg (Sauerland) en op de pistes ligt ruim 40 cm sneeuw. Komende dagen wordt het zachter met maxima van 4-7 graden. Daarbij valt neerslag meestal in de vorm van regen. De pistes zullen dus verslechteren. Bovendien is het zeker geen fijn wintersportweer, omdat het ook nog eens flink waait. Begin volgende week wordt het wel rustiger en droger met meer zon.

Foto: ANP XTRA

Tags:

Tijdens het eerste Formule 1 weekend van 2019 is het droog en zonnig. Vooral zondag is het behoorlijk warm met 28 graden in Melbourne. Lees meer

Een krachtige (categorie 4) tropische cycloon genaamd Idai is op weg naar Mozambique. Idai gaat naar verwachting donderdagavond aan land. Lees meer