Aantal griepgevallen flink toegenomen

Het aantal grieppatiënten is vorige week plotseling toegenomen, na weken van dalingen. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen er 96 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. De week daarvoor waren het er maar 59.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Huisartsen zien deze ronde vooral veel baby’s en peuters met griepachtige verschijnselen. Er is nu voor de negende achtereenvolgende week sprake van een griepepidemie. Gemiddeld duurt zo’n epidemie ook ongeveer negen weken.

Vorig jaar duurde de griepgolf twee keer zo lang als normaal. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken verspreid over het land.

Invloed van kou

Griep en verkoudheid worden, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet veroorzaakt door kou. Omdat het griepvirus gedijt bij lage temperaturen en droge lucht, komt het wél vaker voor in de winter. Bovendien zitten mensen bij kou dichter op elkaar in slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de bus of in de trein.

Doordat de slijmvliezen bij kou slechter doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt, zijn mensen bij kou ook vatbaarder voor infecties. De weerstand is lager omdat het lijf bij kou harder moet werken om warm te blijven.

Weersverwachting

Mogelijk helpt het weer komende week met het indammen van de griepgolf. Komende dagen is het namelijk zonnig en zacht winterweer. Vrijdag kan het in Limburg zelfs 15 graden worden. Door de combinatie van zon en hoge temperaturen is het in de middag behaaglijk en bij een zwakke zuidenwind is de lucht niet droog. In de vroege ochtend kan het wel een paar graden vriezen. Niet fitte mensen zullen de kou voelen in de longen.

Het vooruitzicht naar volgende week laat zacht weer zien met maxima van 8 tot 12 graden. De bewolking neemt toe en vanaf dinsdag is er kans op een enkel buitje. Voor het gevoel is dit misschien een achteruitgang van het weer, maar de lucht blijft zacht en relatief vochtig. Hierdoor zal het weer de griepgolf niet verergeren.

Foto: ANP XTRA

Tags:
14 februari 2019

Warmste Warmetruiendag

Warmetruiendag wordt dit jaar de warmste en zonnigste sinds de invoering in 2007. De dag begint wel koud met op verschillende plaatsen vorst. Lees meer

Dankzij de zachte winter valt het aantal meldingen van vorstschade aan de snelwegen mee. Tot nu toe zijn er 35 meldingen, tegenover ruim 150 vorig jaar. Lees meer