17 miljoen zonnepanelen voor asbestdaken

In samenwerking met een groot aantal (boeren)bedrijven wordt de komende jaren een oppervlakte van 320.000 voetbalvelden aan asbestdaken vervangen door zonnepanelen. Het gaat om in totaal 17 miljoen panelen. Dat meldt energiebedrijf Essent, dat er 625.000 voor zijn rekening neemt.

Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken bij wet verboden. De kosten om de daken aan te pakken zijn vaak een struikelblok voor bedrijven. Dat wordt opgevangen nu boeren hun dak ter beschikking kunnen stellen aan het energiebedrijf. Als tegenprestatie worden de daken kosteloos gesaneerd. Na twintig jaar worden de boeren eigenaar van de zonnepanelen.

Gemiddeld zijn de kosten 30.000 euro per 1.000 vierkante meter. De 17 miljoen zonnepanelen zijn samen goed voor het stroomgebruik van zo’n 1,6 miljoen huishoudens. Komend jaar wordt al 150.000 vierkante meter aan asbestdak, verdeeld over zeventig bedrijven, getransformeerd tot zonnecentrales.

Meer zonnepanelen

Nederland krijgt er sowieso steeds meer zonnepanelen bij. In de eerste helft van dit jaar is er een recordaantal van 2,3 miljoen exemplaren geïnstalleerd, meldt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. ,,Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton”, zegt directeur Rolf Heynen. Hij denkt dat de stevige aanwas voorlopig aanhoudt. ,,Zonnepanelen zullen in 2019 al ruim 5 procent van de Nederlandse stroom produceren.” Nu is dat nog circa 3 procent.

Het gaat lang niet alleen om zonnepanelen op woonhuizen. Van de 2,3 miljoen geïnstalleerde zonnepanelen zijn er meer dan de helft op bedrijfsdaken geplaatst. Ook merken de onderzoekers een stijging bij de grondgebonden zonneparken.

Al die zonnepanelen leverden in 2018 ongeveer een derde meer op, dankzij het recordaantal zonuren.

Foto: ANP

Tags:

Er is sneeuw op komst! Vooral Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en het oosten van Gelderland maken kans op een witte wereld op zondagochtend. Lees meer

Op de A2 bij Nieuwegein is een automobilist donderdagmorgen rond 06.00 uur door gladheid rondgetold en tegen de vangrail in de middenberm geklapt. Lees meer