Droogte drukt productie elektriciteitscentrales

Buitenlandse elektriciteitscentrales hebben last van de droogte. Door de lage rivierstanden moet de Franse elektriciteitscentrale EDF de productie in enkele nucleaire stations terugschroeven. Ook kunnen er minder kolen worden aangevoerd naar energiecentrales in Duitsland. “We krijgen niet zoveel kolen binnen als we nodig hebben”, zegt Tom Glover van RWE Supply & Trading. “Vooral de centrales langs de rivier kunnen niet de hele dag draaien.”

Al sinds februari is het stabiel weer in grote delen van Centraal- en Noord-Europa. In Nederland moet maar liefst 500 mm regen vallen om de droogte te compenseren. Een normale winterhoeveelheid neerslag is onvoldoende om de droogteperikelen voor de start van het nieuwe groeiseizoen te verhelpen. De Rijn, die door de belangrijkste Duitse industriegebieden slingert, is bij Kaub vanwege de lage waterstanden onbegaanbaar voor de meeste binnenvaartschepen. Voorlopig wordt weinig neerslag verwacht, waardoor de situatie niet verbetert.

Per spoor

Energie Baden-Württemberg, een Duits nutsbedrijf dat zijn centrales altijd per schip bevoorraadt, is nu gedwongen om dat per spoor te doen. Dat zorgt voor hogere kosten. “We maken ons dit jaar extra zorgen om het weer”, zegt financieel directeur Thomas Kusterer. “Lage rivierstanden en weinig wind hebben een negatieve invloed op ons bedrijfsresultaat.” Duitsland moet mogelijk enkele reserve-steenkolencentrales weer nieuw leven inblazen.

In Scandinavië hebben waterkrachtcentrales moeite om zich te herstellen van de droogste en warmste zomer ooit. Ruim de helft van de energiebehoefte in het gebied wordt opgewekt met water. Het watertekort zal de komende twee weken bijna verdubbelen, is de verwachting.

Foto: ANP

Tags:

Sint en pieten hebben geluk deze zaterdag. Het belooft stralend zonnig en droog weer te worden. Alleen de frisse oostenwind is de Sint niet gunstig gezind. Lees meer

13 november 2018

Koud novemberweer op komst

Na het weekend daalt de temperatuur naar 3-7 graden en is het even koud als op een gemiddelde winterdag. Tijdens heldere nachten gaat het licht vriezen. Lees meer