Recordwarmte: de eindstand van vandaag

Vandaag was een recordlate officiële zomerse dag (maxima van 25 graden of meer). In De Bilt werd het 26,3 graden. Slechts één keer was het er nog warmer in oktober. Op 4 oktober 1983 werd het 26,5 graden. In het Limburgse Ell werd het zelfs 28,1 graden. Nog nooit is zo laat in de herfst een dermate hoge temperatuur ergens in ons land gemeten. Het vorige record stond op 27,2 graden en dateert van 18 oktober 1921, gemeten op weerstation Maastricht. 

Bezien over de hele maand is de 28,1 graden in Ell goed voor een gedeeld derde in de lijst met warmste dagen over alle KNMI-weerstations. Op 10 oktober 1921 werd het in Maastricht 28,7 graden. Op het voormalig weerstation Sittard werd toen zelfs een recordlate tropische dag gemeten met 30,1 graden. Op 9 oktober 1921 werd het in Maastricht 28,2 graden. In 1983 werd het op 4 oktober 28,1 graden in Venlo.

Unicum: derde zomerse dag op rij in Ell

Weerstation Ell (Midden-Limburg) beleefde de derde zomerse oktoberdag op rij. Ook dat is een unicum zo laat in oktober.

Opvallend is dat de temperaturen van 27 à 28 graden vandaag op grote schaal voorkwamen in het zuiden en oosten van het land. Zelfs in het oosten van Groningen werd het bijna 28 graden.

Ook aan zee zomers warm

Op de stranden van Zuid-Holland en Noord-Holland kon ook genoten worden van zomerse temperaturen. Voor de Noord-Hollandse kuststations Wijk aan Zee en Den Helder zijn deze zomerse oktobertemperaturen een primeur. Nooit eerder werd de 25-gradengrens in oktober geslecht.

Maximumtemperatuur 13 oktober

Warmterecords massaal gebroken

Het is vandaag de warmste 13 oktober ooit gemeten. In De Bilt werd het 26,3 graden en dat is ruimschoots meer dan het vorige record van 23,6 graden. Dat warmterecord stamde uit 1990. Bovendien was het in De Bilt nog nooit zo laat in het jaar zomers warm. Ook gisteren was het al recordwarm en Limburg telt al drie zomerse dagen op rij. Dit is nog niet eerder zo laat in oktober voorgekomen.

Record lokale recordlate zomerse dag nog niet gesneuveld

Het record voor de laatste regionale zomerse dag van het jaar (25,0 graden of meer) staat op naam van vliegveld Maastricht en werd gemeten op 27 oktober 1937. Toen kon het Limburgse KNMI-weerstation een maximumtemperatuur van 25,2 graden optekenen.

Foto: ANP

Tags:

We zijn apetrots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2018. Zet jij ons in het zonnetje en help jij ons aan de winst? Lees meer

13 oktober 2018

Leslie trekt naar Portugal

Terwijl we in Nederland nazomeren, maakt Portugal zich op voor orkaan Leslie. Ter hoogte van Lissabon gaat Leslie aan land. Lees meer